Ingrediënten voor 4 personen:
• 2 zoete aardappelen
• 3 eetlepels olijfolie
• Versgemalen peper naar smaak
• 2 sjalotjes
• 1 teen knoflook
• 350g risotto rijst
• 1250 milliliter groentebouillon
• 30g roomkaas
• 1 portie pistache pesto
• 1 Granny Smith appel
• 50g Parmezaanse kaas
Begin met het maken van de pistache pesto volgens dit recept. Eventueel kun je dit ook al een dag (of enkele dagen) eerder doen.
Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht) en bekleed je ovenrooster met bakpapier. Schil de zoete aardappels en snijd in blokjes. Leg de zoete aardappel blokjes op het bakpapier en besprenkel met een eetlepel olijfolie. Bestrooi met peper naar smaak. Rooster de zoete aardappel blokjes in circa 25 minuten in het midden van de oven gaar.
Ga ondertussen alvast verder met de risotto. Pers 1 teen knoflook uit of snijd ze fijn. Snipper de sjalotjes fijn.
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pan met dikke bodem of in een wok. Bak de sjalotten en de knoflook 1 minuut. Voeg de risottorijst toe en bak totdat de korrels glazig zijn. Voeg de bouillon in 4 porties toe en wacht steeds met de volgende portie toevoegen totdat de vorige portie volledig is opgenomen door de risottorijst. Blijf steeds goed roeren. Kook de risotto in ongeveer 20 minuten beetgaar.
Snijd intussen de Parmezaanse kaas in flinterdunne plakjes en de groene appel in dunne kleine reepjes.
Voeg de pistache pesto en roomkaas toe aan de risotto. Roer goed door en verwarm kort mee. Voeg nu de zoete aardappel blokjes toe en roer deze door de risotto.
Verdeel de risotto over 4 borden. Zelf doe ik dit vaak met behulp van een kookring voor een mooie presentatie. Verdeel de appelreepjes hierover heen, gevolgd door de Parmezaanse kaas schilfers. Wij aten dit met biefstuk en chimichurri salsa (morgen online).
Een goede risotto, daar word ik echt blij van! Al een hele tijd geleden gingen mijn zwager en schoonzusje naar Valencia en aten daar een risotto met pesto en groene appel. De beste risotto die ze ooit gehad hadden, zo luidde het oordeel. Dit verhaal hadden we al een paar keer gehoord en het klonk zo goed dat ik ‘m snel op mijn “to cook” lijstje zette. Het leek mij meer een zomer dan winter variant dus nu het voorjaar is was het hoog tijd om eens te experimenteren. Deze zomerse risotto was het resultaat. Wij vonden het in ieder geval een topper en de vrienden voor wie ik dit maakte waren ook erg enthousiast. Nu maar afwachten of dit recept bij mijn zwager en schoonzusje ook in de smaak gaat vallen 😉