Ingrediënten voor 4 personen:
Bodem
• 140g speltbloem
• 70g ongezouten roomboter op kamer temperatuur
• 1 losgeklopt ei
• 1 tot 2 eetlepels koud water
Vulling
• 500g verse zuurkool
• 300g zalmfilet
• 4 eieren
• 200ml (slag)room
• 250g Munster kaas (vind je bij de verse kazen in de supermarkt)
• 2 lente uitjes
Begin met het maken van het deeg. Meng de bloem met de roomboter met je handen of in de keukenmachine. Voeg het ei en water toe en kneed tot een soepel deeg. Maak van het deeg een platte plak, wikkel in plastic folie en leg even in de koelkast om op te stijven terwijl je de rest voorbereidt. Eventueel kun je het deeg ook een dag eerder maken en in de koelkast bewaren tot gebruik.
Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht). Laat de zuurkool uitlekken en snijd de zalm in reepjes. Snijd lente ui in ringetjes en de kaas in hele kleine stukjes.
Vet een vlaaivorm (doorsnede van 26cm) in met boter en bestuif met (spelt)bloem. Rol het deeg uit (gebruik eventueel wat extra speltbloem als het teveel plakt) en bekleed de springvorm ermee. Snijd het eventuele overtollige deeg weg en prik de bodem in met een vork.
Verdeel de zuurkool en de zalmreepjes over de bodem. Strooi de lente uitjes en de kaasblokjes daarover.
Klop de eieren los met de slagroom en breng op smaak met wat peper en zout. Verdeel dit mengsel over de vulling.
Bak de quiche in het midden van de oven in circa 35 minuten goudbruin en gaar.
Bron: delicious.maart 2015
Iedere maand als de delicious. bij mij op de deurmat valt kijk ik het eerst naar de recepten van Janneke Phillipi. Bijna altijd staat daar wel iets tussen wat ik wil maken en nog nooit viel de smaak van zo’n gerecht tegen. Zo maakte ik bijvoorbeeld al haar Thaise rijst met garnalen, pompoenrisotto, herfstsalade met rode kool en ook de quinoa met gerookte zalm waar we hier de laatste tijd een beetje verslaafd aan zijn is een recept van haar. Ook deze maand vond ik weer een recept wat me aansprak, namelijk deze quiche met zuurkool en zalm. Ik ben gek op zuurkool maar vind de tijd voor de echt winterse gerechten wel een beetje voorbij. Op deze manier maak je met de zuurkool een heerlijk fris gerecht wat goed past bij het voorjaar wat er weer aankomt. Wij hebben in ieder geval weer zitten smullen!
2 reacties
Wij hebben dit gemaakt maar gaan de volgende keer de preistukjes door de zuurkool mengen samen met een lepel creme fraiche. Vond het nu wat zurig. Verder lekker!
Auteur
Ja hij is inderdaad wel zuur. Daar moet je van houden 😉
Leuk te horen dat ie in de smaak viel! Dank je wel!
Groetjes, Sanne