Ingrediënten voor 4 personen:
• 500g wijnzuurkool
• Geraspte schil van 1 citroen
• 300g rundergehakt
• 1 theelepel gehaktkruiden
• 1kg kruimige aardappelen
• 7 eetlepels Skyr yoghurt
• 80g jong belegen kaas
• 100g koude ongezouten roomboter
• 150g (spelt)meel
• 50g panko
• Snuf zout
Schil de aardappelen, snijd in stukjes en kook in circa 20 minuten gaar.
Laat ondertussen de wijnzuurkool uitlekken in een zeef en bak het gehakt rul met de gehaktkruiden.
Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven).
Vet een ovenschaal in en doe het gehakt daarin. Meng 3 eetlepels Skyr en de citroenrasp met de zuurkool en verdeel over het gehakt.
Snijd de kaas in kleine stukjes van circa 2 bij 2 millimeter. Snijd de boter in blokjes en meng met de kaas, het meel, de panko en een snuf zout. Wrijf tussen je vingers tot een kruimelig deeg.
Check met een vork of de aardappelen gaar zijn, giet ze af en stamp ze fijn. Voeg 4 eetlepels Skyr en zout naar smaak toe en stamp of mix de aardappelen tot een mooie gladde puree.
Verdeel de puree over de zuurkool en de crumble over de puree. Bak in circa 25 minuten in de oven totdat er een mooi krokant korstje ontstaat.
Toen het in januari zulk koud weer was had ik helemaal zin in stamppot. Maar uiteraard probeer ik graag nieuwe recepten uit en dus besloot ik om zuurkoolschotel met kaascrumble te combineren. Het resultaat was heerlijk, echt een aanrader nu het nog even winter is en ideaal wanneer je een beetje variatie zoekt. Je kunt dit gerecht ook prima een dag eerder voorbereiden zodat je het na je werk alleen nog in de oven hoeft te schuiven. Smakelijk eten!