«

»

okt 14

Appel braam ontbijttaart

Ingrediënten 1 taart (circa 6 stukken):
Voor de bodem
•    1 rijpe banaan
•    60g havermout
•    60g amandelmeel
•    10g lijnzaad
•    1 ei
•    1 theelepel bakpoeder
•    ½ vanille peul
•    60g rozijnen
Voor de vulling
•    75g bramen
•    625g Skyr
•    2 eetlepels kaneel
•    6 blaadjes gelatine
•    3 Jazz appels
•    50g rozijnen

Voor dit recept heb je een staafmixer nodig.

Bekleed een springvorm (doorsnede circa 20 centimeter) met bakpapier.

Begin met het maken van de bodem. Bekleed een springvorm met bakpapier, vet in met wat boter of olijfolie en verwarm de oven voor op 180 graden.

Prak de banaan en kluts met het ei door elkaar. Halveer de vanille peul in de lengte en schraap het merg eruit. Meng alle ingrediënten voor de bodem door het banaan-ei mengsel en roer totdat alles gemengd is. Lepel het beslag in de springvorm en strijk glad. Bak de bodem in 20 minuten goudbruin en gaar.

Laat de bodem volledig afkoelen voordat je verder gaat met de vulling. Week de gelatineblaadjes in koud water. Pureer de bramen samen met 125g van de Skyr met de staafmixer tot een gladde massa. Roer de kaneel hier doorheen.

Verhit dit mengsel in een steelpan op laag vuur totdat het net niet kookt. Haal de pan van het vuur. Knijp de gelatine blaadjes uit en roer door het bramenmengsel met een garde. Het is belangrijk om te blijven roeren totdat alle gelatine goed is opgenomen door het bramenmengsel. Laat dit even staan om verder af te koelen.

Ondertussen snijd je de appels in blokjes. Doe de rest van de Skyr in een beslagkom en voeg de bramenpuree hier aan toe.  Roer even goed door met een garde of pannenlikker. Spatel de appelblokjes en de rozijnen voorzichtig door het Skyrmengsel. Doe dit niet met de mixer, dan gaat het fruit kapot.

Giet nu voorzichtig het Skyrmengsel op de taartbodem in de springvorm. Schraap de kom goed uit met een deegschraper. Zet de appel braam ontbijttaart minimaal 4 uur in de koelkast om op te stijven.

Verwijder voorzichtig de vorm van de taart door deze eerst aan de zijkanten los te snijden.

 

Ontbijten met taart, het beviel me wel toen ik dit recept voor nectarine ontbijtkwarktaart maakte. Eind augustus maakte ik roze koeken en het deeg daarvan leek me wel een interessant uitgangspunt als taartbodem voor een nieuwe ontbijttaart. Maar dan wel zonder suiker dus verving ik de golden syrup voor wat extra rozijnen. Tevens eet ik eigenlijk altijd lijnzaad door mijn yoghurt dus ook dat ging in het beslag voor de taartbodem. Het idee was om dit keer een appel kaneel versie te maken maar ik had nog wat bramen liggen en dat leek me wel lekker. Dus zo ontstond het idee voor deze appel braam ontbijttaart en had ik weer een week lang een heerlijk, feestelijk én gezond ontbijt!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>