Appel rabarber plaattaart

Ingrediënten:
•    250g zelfrijzend bakmeel (of (spelt)bloem + 1 zakje bakpoeder)
•    125g witte basterd suiker + 1,5 eetlepel
•    125g boter op kamer temperatuur
•    1 ei
•    1 appel (ik gebruikte Jazz)
•    1,5 steel rabarber

Zeef het zelfrijzend bakmeel met de basterd suiker (met uitzondering van de 1,5 eetlepel). Voeg de boter toe en snijd dit met een mes klein. Voeg het ei toe en kneed tot een soepel deeg (eventueel kun je dit ook met de keukenmachine doen). Maak een bal van het deeg en leg deze gewikkeld in plastic folie 15-30 minuten in de koelkast om op te stijven.

Bekleed ondertussen een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht).

Snijd de appel in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd in dunne plakjes.

Neem het deeg uit de koelkast en rol op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een rechthoekige lap ter grootte van je bakplaat. Leg het deeg op het bakpapier op je bakplaat.

Was de rabarber steel en snijd op hetzelfde formaat als de breedte van je deeg. Snijd iedere stengel in de lengte 3 keer door.

Leg de rabarberstelen op de plaattaart en leg de appelschijfjes hier tussen. Bestrooi met de achtergehouden witte basterdsuiker.

Bak de plaattaart in het midden van de oven in circa 30 minuten goudbruin en gaar.

 

Ik bakte deze appel rabarber plaattaart al ergens in het voorjaar maar vond nog niet eerder de tijd en energie om het recept uit te werken en de foto na te bewerken. Eigenlijk had ik al bedacht om dit recept dan maar te bewaren tot het volgende rabarber seizoen maar ik zag de rabarber deze week nog bij Ekoplaza en Albert Heijn in de winkel liggen dus hij kan nog net nu 😉
Als wij tegenwoordig zin hebben in quiche maken we daar eigenlijk altijd een plaattaart van. Is veel sneller klaar om de oven in te gaan en heeft ook minder baktijd. Zo kwam ik op het idee om ook eens een zoete plaattaart te proberen. Ik besloot qua deeg te gaan voor mijn standaard appeltaart deeg wat ik altijd erg lekker én goed uit te rollen vind. Ik had nog een beetje rabarber liggen van een ander recept en appels heb ik altijd in huis dus zo ontstond het idee voor deze appel rabarber plaattaart. Hij ziet er super mooi uit en smaakt heerlijk en gelukkig is ie ook nog eens makkelijk te maken. Geniet nog even van die laatste rabarber stelen!


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.