Citroen meringue taartjes

Citroen meringue taartje foto 3

Ingrediënten voor 6 taartjes:
Harde Wenerdeeg
•    150 g bloem
•    100 g boter
•    150 g witte basterdsuiker
•    1  vanillestokje
•    1/2  ei
Meringue
•    4 eiwitten
•    170g kristal suiker
Vulling
•    1/2 portie lemon curd

Voor dit recept heb je 6 tartelettes vormpjes nodig. Eventueel kun je dit recept ook maken in een muffinvorm.

Begin met het maken van de lemon curd, dit kan eventueel al een dag (of langer) van te voren. Bewaar in de koelkast tot gebruik.

Maak vervolgens het harde wenerdeeg. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Kneed vervolgens alle ingrediënten door elkaar tot een soepel deeg. Ik doe dit altijd in de keukenmachine maar het kan natuurlijk ook prima met de hand. Maak een bal van het deeg, sla deze plat en leg afgedekt in plastic folie minimaal 30 minuten weg in de koelkast. Ook dit kan eventueel een dag van te voren.

Vet de tartelletes vormpjes in met roomboter. Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht). Rol het deeg uit tot een plak met een dikte van ongeveer 3 milimeter en steek er zes cirkels ter grootte van de tartelletes vormpjes uit. Beleg de vormpjes met het deeg en bak het deeg in ongeveer 10 minuten gaar. Haal de vompjes uit de oven en leg op een rooster om af te koelen. Wanneer het deeg is afgekoeld kun je het uit de vormpjes halen.

Verdeel de lemon curd over de afgekoelde deeg bakjes.

Klop vervolgens de eiwitten met de suiker stijf totdat je een mooi schuim hebt. Dit gaat het makkelijkst in een vetvrije kom met een mixer of in de keukenmachine. Verdeel het schuim over de tartelletes. Je kunt mooie toefjes spuiten met een spuitzak maar je kunt het ook verdelen met een lepel en met je vingers pieken maken. Gebruik een hobbygas- of crème brûlée brander om het schuim te roosteren. Eventueel kan dit ook 5 minuten onder de grill van de oven, het nadeel hiervan is alleen dat je lemon curd weer heet en daardoor ook dunner wordt.

Deze tartelletes zijn het lekkerst als je ze direct serveert. Als je ze in de koelkast bewaard wordt de meringue namelijk weer zacht en gaat die een beetje inzakken.

 

Citroen meringue taart is een van mijn favorieten maar een hele taart is meteen zo veel. Met dit recept maak je kleine taartjes waardoor je ze ook goed kunt serveren als dessert. Maar ook op een verjaardag worden deze tartelletes zeker gewaardeerd. Door de harde bodem van deze taartjes kun je ze ook prima uit de hand eten. Van het harde wener deeg houd je waarschijnlijk nog wat over.  Dit kun je invriezen voor een volgende keer, zo kun je het deeg nog minstens een maand goed houden.  Of gebruik het als basis voor deze heerlijke chocolade straciatella kersen taart.

PS: Doe jij al mee met de leuke winactie die momenteel op Uit de Pan van San loopt?


2 reacties

  1. Ziet er weer lekker uit! En wij maar saaie rijst en noedels eten elke dag…
    (Hihi nee hoor, hier in Kirgizië is het eten eigenlijk verrassend lekker. We vreesden voor Mongolië taferelen met elke dag schaap maar ze maken zelfs overal lekkere salades!)

    1. Hmm dat klinkt wel lekker zeg! Ik vroeg me al af hoe de keuken daar was, maar vrij gevarieerd dus 🙂
      Kan ik een kooklesje curry maken bij je boeken wanneer jullie weer terug zijn?

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.