Citroen soufflé

Citroen soufflé met logo

Ingrediënten voor 10 personen:
•    25 ongezouten roomboter
•    70g fijne kristalsuiker
•    3 eetlepels bloem
•    1 eetlepel maïzena
•    250 milliliter volle melk
•    1 citroen
•    4 eieren
•    Optioneel: poedersuiker om mee te bestuiven.

Voor dit recept heb je soufflévormpjes (inhoud ongeveer 150ml) nodig.

Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht) en zorg dat de bakplaat er al in staat.

Boen de schil van de citroen schoon (vooral goed doen als je geen biologische citroenen gebruikt). Rasp de schil en pers de vrucht uit. Je hebt slechts 3 eetlepels van het sap nodig (de rest kun je voor een ander recept gebruiken of in de ochtend drinken met lauwwarm water, een heel gezond begin van je dag). Splits de eieren.

Vet de soufflévormpjes in en bestuif ze licht met kristalsuiker.

Verwarm de boter in een steelpan op hoog vuur totdat zich schuim vormt maar laat de boter niet bruin worden. Voeg de bloem en maïzena hieraan toe. Roer 1 minuut totdat het mengsel begint te pruttelen en haal de pan van het vuur. Neem de helft van de melk en voeg deze heel geleidelijk toe terwijl je het mengsel continu doorklopt met een garde zodat het mengsel mooi glad blijft.

Klop nu de rest van de melk erdoor. Blijf kloppen totdat je weer een glad mengsel hebt. Roer hier 4 eetlepels van de suiker doorheen.Verwarm dit mengsel op matig vuur en onder voortdurend roeren met een houten lepel tot het kookpunt en laat het binden. Neem de pan weer van het vuur en roer nu eerst het citroensap en de rasp er doorheen. Klop vervolgens de eierdooiers er doorheen.

Klop in een andere kom de eiwitten tot stevige pieken. Klop hier geleidelijk de resterende suiker doorheen zodat je een mooi glanzend schuim krijgt.

Schep ongeveer een kwart van dit eiwit schuim bij het citroenmengsel en spatel dit vlug door elkaar met een metalen lepel. Voeg nu in delen de rest van het eiwitschuim toe en spatel het luchtig door elkaar. Let er hierbij op dat je niet te lang roert.

Schep het beslag in de soufflévormpjes (niet schenken, dan gaat de luchtigheid eruit!). Ga met je vinger langs de rand, dit zorgt ervoor dat de soufflés straks mooi los komen. Zet de bakjes nu op de voorverwarmde bakplaat en bak ze in 20 minuten totdat ze net stevig zijn. Bestrooi met poedersuiker en serveer direct.

Bron: delicious. november 2015

 

Al toen ik het recept voor dit dessert zag in november wist ik dat ik ‘m wilde maken. Ik vond het alleen meer een voorjaars- dan een wintertoetje en besloot daarom deze citroen soufflé te bewaren tot nu. Goed idee voor Pasen wellicht? Ik maakte ze afgelopen weekend voor mijn familie en wij vonden ze heerlijk! Stiekem vond ik het wel een beetje spannend om voor het eerst soufflé te maken. Je hoort altijd van die verhalen dat ze instorten, mislukken etc. Gelukkig lukte het bij mij met dit recept direct! En je moet maar zo denken, de smaak wordt er ook niet minder om als ie wel zou inzakken 😉 Ben jij echt een citroen fan? Van mij mocht de citroensmaak nog wel wat sterker dus voeg eventueel nog een de rasp van een extra citroen toe. 


2 reacties

    • Lucia op 17/03/2016 om 06:47
    • Reageer

    Als ik het fotootje zie en het recept lees dan denk ik nou dat moet mij toch ook lukken zondef dat het inzakt. Dus ik ga het zeker proberen wellicht met de komende Pasen want daar vind ik dit inderdaad ook wel geschikt voor.

    1. Zeker weten! Wel direct serveren want als ie afkoelt gaat ie zakken 😉
      Fijne Paasdagen alvast!!

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.