«

»

mei 13

Drie chocolade taartje

Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de meringue
•    Eiwit van 1 ei
•    Snufje zout
•    33g fijne kristalsuiker
•    30g cacaopoeder
Voor de witte chocolademousse
•    45g Tony’s Chocolonely witte chocolade
•    175ml slagroom
•    15g suiker
•    1 blaadje gelatine
Voor de chocoladesaus
•    60g Tony’s Chocolonely pure chocolade 70% cacao

Begin met het maken van de meringues. Verwarm de oven voor op 100 graden (elektrisch).

Neem een vetvrije kom en doe hierin het eiwit met een snufje zout. Klop met de mixer tot een schuim. Wanneer het begint te schuimen voeg je in kleine beetjes de kristalsuiker toe terwijl je blijft kloppen. Klop door totdat alle suiker goed gemengd is en je een stevig schuim hebt. Nu spatel je het cacaopoeder hier voorzichtig doorheen.

Bekleed je ovenrooster met een vel bakpapier en verdeel het schuim in 12 kleine platte “koekjes” met behulp van een lepel. Voor het mooiste resultaat gebruik je een kookring of koekvormpje om de meringues allemaal even groot te krijgen. Droog het schuim 1,5 uur in de voorverwarmde oven. Laat vervolgens nog minstens 1 uur in de oven staan afkoelen zonder dat je de ovendeur tussendoor open maakt (een nacht kan ook).

Terwijl de meringues in de oven staan ga je verder met de witte chocolademousse.  Week de gelatine in een soepbord of schaaltje met koud water. Hak of rasp de witte chocolade fijn. Eventueel kan dit ook in een keukenmachine.

Verwarm 50 milliliter slagroom met de suiker in een steelpan (niet laten koken). Haal de pan van het vuur, voeg de witte chocolade toe en laat oplossen in de warme room. Knijp de gelatine goed uit, voeg toe aan het chocolademengsel en roer goed door totdat de gelatine helemaal is opgelost. Laat dit mengsel even op het aanrecht staan om verder af te koelen.

Klop de resterende slagroom lobbig (zonder suiker te gebruiken). Meng 1/3 van de lobbige slagroom met het afgekoelde chocolademengsel (familie maken). Als het goed gemengd is kun je de rest van de lobbige slagroom en luchtig doorheen spatelen. Zet minstens 2 uur weg in de koelkast om op te stijven.

Nu ga je het dessert samen stellen, doe dit pas als de meringues volledig zijn afgekoeld en de mousse volledig stijf is. Leg op ieder bordje een chocolade meringue. Schep hier een flinke theelepel van de witte chocolademousse gevolgd door weer een chocolade meringue. Herhaal dit nog een keer totdat je op alle bordjes een torentje van 3 meringues hebt.

Verwarm de pure chocolade au bain marie (in een kom boven een pannetje met heet water, let erop dat het water de kom niet raak) totdat deze volledig gesmolten is. Drapeer de chocoladesaus over de taartjes met behulp van een lepel. Serveer direct.

 

Zoals ik al schreef bij het recept van de eton mess was het hek van de dam qua recepten met gebakken schuim in mijn hoofd nadat ik zelf mini pavlova’s gemaakt had. Een van de dingen die ik bedacht was dit drie chocolade taartje. Een heerlijk dessert maar wel eentje die vrij heftig is dus serveer ‘m vooral na een lichte maaltijd. Ik maakte dit dessert al begin februari en wij vonden het erg lekker! Zorg wel echt dat je hele pure chocolade gebruikt voor de saus, want juist die bittere saus is een lekkere tegenstelling met de zoete meringues en mousse. Wil je wat frisheid toevoegen aan dit drie chocolade taartje, serveer er dan wat fruit bij.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>