Erwtensoep

Erwtensoep logo

Ingrediënten voor 4 personen:
•    1 liter bouillon
•    250g spliterwten
•    1/2 knolselderij
•    1 winterpeen
•    3 grote aardappelen
•    1 prei
•    1 witte ui
•    1 rookworst

Doe de erwten met de bouillon in een grote pan en zet op laag vuur. Schil de knolselderij en snijd in blokjes. Voeg toe aan de soep.

Schrap de winterpeen en schil de aardappelen. Snijd beide in blokjes en voeg toe aan de soep. Snijd vervolgens de prei in ringen en snipper de ui en voeg ook toe aan de soep.

Laat de soep circa 1,5 uur pruttelen op laag vuur met de deksel op de pan. Roer af en toe door om aanbranden te voorkomen.

Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer of met een stamper. Bereid de rookworst volgens de aanwijzingen op de verpakking, snijd in plakjes en voeg toe aan de soep.

 

Eigenlijk ben ik gek op zo’n beetje alle Hollandse winterkost: hutspot, zuurkool stamppot maar ook erwtensoep, ik vind het allemaal heerlijk! Alleen maak ik het niet zo vaak zelf. Op de een of andere manier denk ik er vaak niet aan of komt het er niet van. Maar drie weken geleden kreeg ik ineens ontzettende zin in erwtensoep en besloot dat het hoog tijd werd om deze maar eens zelf te maken. Ik zocht wat recepten, combineerde het een en ander en belde nog even met mijn moeder (zij maakt altijd heerlijke erwtensoep!) en dat leidde uiteindelijk tot dit recept. Ik vond ‘m heerlijk en heb meteen een grote pan gemaakt zodat ik nog wat in kon vriezen. Je kunt de soep prima een paar dagen in de koelkast bewaren (eerst goed af laten koelen). Maar invriezen kan dus ook, dan heb je snel een gezonde maaltijd op tafel staan wanneer je een keer weinig tijd hebt om te koken. En het fijne van deze soep is dat ie op de rookworst na hartstikke gezond is maar wel lekker vult. Dat past dus perfect in die goede voornemens voor 2015 😉

Wil je dit recept suikervrij maken? Maak de bouillon helemaal zelf (dus zonder bouillonblokje).


Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.