Forel tartaar

Forel tartaar (1)

Ingrediënten voor 4 personen
Voor de tartaar
•    200g gerookte forel (o.a. verkrijgbaar bij Marqt)
•    1 lente ui
•    1 kleine zoete appel
•    3 kleine augurken (of 2 grote)
Voor de saus
•    125ml crème fraîche
•    6 takjes dille + eventueel wat extra ter garnering
•    sap van 1/4 citroen
•    1 theelepel mosterd
•    Flinke snuf versgemalen peper

Maak de lente ui schoon en snijd in ringetjes. Snijd de appel en augurk in kleine blokjes. Snijd ook de forel in kleine blokjes, let op voor eventuele graatjes en verwijder deze. Zorg er met het snijden voor dat de appel, forel en augurk ongeveer even klein gesneden zijn. Meng alle ingrediënten met elkaar en zet in de koelkast tot gebruik.

Begin nu met het maken van de saus. Hak de 6 takjes dille fijn en meng alle ingrediënten met elkaar. Proef en voeg eventueel nog wat extra dille, citroensap, mosterd of peper toe. Als de saus te dun is kun je er eventueel nog wat Griekse yoghurt aan toevoegen. Bewaar ook de saus in de koelkast tot gebruik.

Neem vlak voor het serveren de saus en de tartaar uit de koelkast. Zet een serveerring op een bordje en schep hier 1/4 van het tartaar mengsel in en druk na iedere schep goed aan, daardoor blijft de tartaar straks stevig staan. Haal de ring voorzichtig van de tartaar af. Herhaal dit op de overige 3 bordjes. Breng de saus in druppelvorm rondom de tartaar aan. Druppel nog wat saus over de tartaar en garneer met een plukje dille. Als je geen serveerring hebt kun je ook gewoon een mooi bergje met een lepel maken. Eventueel kun je de saus ook al vooraf met de tartaar mengen voor extra stevigheid.

Bron: Kookboek De Rooyse Ladies

 

Ken je dat? Van die recepten waar je gek op bent, maar die je dan eigenlijk even vergeet. Dit is zo’n recept. Ik at deze forel tartaar voor het eerst tijdens een etentje bij mijn ouders waar mijn moeder het uit een kookboek had. Ik vond het heerlijk en kopieerde het recept. Ik vergat het alleen een hele tijd te maken. Pas toen wij ons “diner van voorgerechten” hadden, kwam ik het weer tegen en besloot ik het weer te maken. Wij hebben er van zitten smullen en vanaf nu staat dit recept dan ook weer op mijn lijstje met favorieten. Het is super simpel te maken, goed voor te bereiden en de smaken zijn heerlijk fris en licht. Perfect als voorgerecht dus!


Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.