«

»

nov 12

Gevulde speculaas taartjes

gevulde-speculaas-taartjes-met-logo

Ingrediënten voor circa 8 stuks:
•    165g bloem
•    16g bakpoeder
•    90g donkere basterdsuiker
•    2 afgestreken eetlepels speculaaskruiden
•    Snuf zout
•    130g koude roomboter
•    1 ei
•    220g amandelspijs (op kamertemperatuur)
•    24 garneeramandelen

Begin een dag van te voren met het maken van het deeg. Op deze manier kunnen de smaken van de kruiden goed intrekken en krijg je het lekkerste eindresultaat.

Zeef de bloem met het bakpoeder, de basterdsuiker, de speculaaskruiden en een snuf zout boven een kom. Voeg de boter in plakken toe en snijd met twee messen door het meel. Kneed het deeg vervolgens met koele handen snel tot een bal.

Wikkel het deeg in huishoudfolie. Laat 1 dag rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht). Vet een muffinvorm in met boter.

Haal het deeg uit de koelkast en laat ongeveer een half uurtje op kamer temperatuur komen. Splits het ei en kneed de eidooier door het amandelspijs. Klop het eiwit los in een apart schaaltje.

Bestuif het aanrecht met wat bloem en rol het deeg met een deegroller uit tot een lap met een dikte van circa 5mm. Is het deeg te korrelig en lastig uit de rollen? Voeg dan een eetlepel melk toe.

Steek met een koekvormpje of glas met een iets grotere diameter dan de muffinvormpjes 8 rondjes uit het deeg en leg deze op de bodem van de muffinvorm. Als het goed is loopt je muffinvorm conisch toe en bekleed je hiermee ook meteen een stukje van de zijkanten. Strijk licht in met eiwit.

Verkruimel met je vinger het amandelspijs over de bakvormpjes en verdeel gelijkmatig over het deeg. Druk het amandelspijs met je vingers of met de achterkant van een natte lepel goed aan. Bestrijk het amandelspijs met eiwit.

Steek uit het resterende deeg met een koekvormpje of glas 8 rondjes ter grootte van de muffinvormpjes. Druk alles losjes op elkaar. Bestrijk de bovenkant van het deeg wederom met eiwit. Druk de amandelen in het deeg ter garnering.

Schuif de bakvorm op een bakplaat in de oven en bak de gevulde speculaas taartjes in circa 17 minuten goudbruin en gaar, net onder het midden van de oven.

Laat de speculaas afkoelen in de vormpjes op een rooster. Haal ze vervolgens voorzichtig uit de vormpjes.

 

Twee jaar geleden maakte ik voor het eerst zelf gevulde speculaas, met zelfgemaakt amandelspijs uiteraard. Ik vond ‘m zo lekker dat ik ‘m eigenlijk nog een keer wilde maken maar ja ik bak al altijd zoveel voor mijn blog dus probeer liever nieuwe recepten. Toen besloot ik daarom maar om dit jaar een kleine gevulde speculaas taartjes te maken. Heb je meteen een handige portiegrootte! Je krijgt het lekkerste resultaat als je het spijs al een paar dagen eerder maakt en even laat liggen in de koelkast. En dus ook het deeg even een dagje laat rusten. Ik had daar dit keer geen tijd voor en dat proef je meteen terug in het eindresultaat dus even geduld bewaren is het wel echt waard 😉


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>