«

»

nov 22

Hoe maak je de avondspits na een werkdag minder druk?

Ken je dat? Je komt thuis na een lange dag werken. Je bent moe, hebt honger maar er moet nog gekookt worden en je hebt misschien nog geen boodschappen in huis. Daarna nog opruimen en voordat je het weet is je halve avond alweer voorbij. Helemaal nu ik een kind heb vind ik “de avondspits” soms best wel heftig. Meestal kom ik rond 18.00u thuis met Dex die dan honger heeft en nog niet zelfstandig kan eten. Maar vlak na 19.00u begint al weer het hele bad/bed ritueel en het liefst wil ik voor die tijd zelf ook gegeten hebben. In een uur tijd je kind eten geven en ook nog koken en zelf eten, dat is nog best een dingetje. Daarom vandaag dit artikel met wat tips om de avondspits minder druk te maken.

Dé gouden tip is wat mij betreft: een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dat je de boodschappen voor een week of voor een paar dagen in huis hebt. Wij doen meestal in het weekend (of op vrijdag papadag) boodschappen voor de eerste helft van de week en op mijn vrije woensdag doe ik dan de rest. En soms maak ik het mezelf helemaal gemakkelijk en laat ik onze boodschappen lekker thuis bezorgen. Dat is niet gratis, maar scheelt veel tijd en soms moet je jezelf die luxe gewoon gunnen.

Dex kan nog niet met de pot mee eten en om te voorkomen dat we 2 aparte maaltijden moeten koken op een werkdag, maken we voor hem altijd hapjes in het weekend en op mama- en/of papadag. Daarvan vriezen we een deel in waardoor hij wel gevarieerd eet, maar we ’s avonds als we thuiskomen alleen dat hapje nog moeten opwarmen en hij dan direct kan eten. En sinds vorige week krijgt hij op de opvang een warme maaltijd als lunch en hebben we brood en warm eten ook thuis omgedraaid. ’s Avonds brood eten geeft ons echt veel meer rust. Dit eet hij namelijk veel zelfstandiger én is nog sneller klaar te maken. Zo lukt het ons nu ook vaker om echt met z’n drieën tegelijk te eten.

En dan natuurlijk je eigen eten. Naast het niet iedere dag doen van boodschappen helpt het ook om vooraf over je week na te denken. Vaak eten wij in het weekend iets als lasagne, quiche, wraps, nasi of risotto waar dan voldoende van overblijft zodat we er bijvoorbeeld op maandag of dinsdag nog een keer van kunnen eten zonder dat we het hoeven in te vriezen. Op de andere werkdag eten we dan iets makkelijks en snels. Hiervoor gaf ik al een aantal goede suggesties in dit artikel over 10 fijne gerechten voor na een werkdag.

Op woensdag ben ik dus vrij en heb ik eigenlijk altijd voldoende tijd om gewoon normaal te koken. Vaak bereid ik dan meteen al het een en ander voor, zodat we donderdag ook snel aan tafel kunnen. Je kunt bijvoorbeeld prima al een saus maken voor de pasta, curry of wraps. Maar ook groentes snijden kan heel goed vooraf, evenals het al maken van een ovengerecht maar dit dan pas de volgende dag de oven in schuiven (doe je dit bijv. bij een quiche, doe dan wel pas het eiermengsel erbij vlak voordat de quiche de oven in gaat). En dingen als soep, stoofvlees of gehaktballen (hoe Nederlands wil je het hebben?) zijn vaak alleen maar lekkerder als je ze een dag eerder al maakt en de volgende dag alleen nog even hoeft op te warmen. Dan zijn de smaken al lekker ingetrokken.

Ook is een goed gevulde vriezer ideaal om je avondspits minder druk te maken. Rode en groene pesto kun je prima in flinke porties in het weekend maken, invriezen in kleinere hoeveelheden en zijn een ideale smaakmaker in veel gerechten zoals pasta of hartige taart. En als je dan toch zelf pastasaus aan het maken bent, kun je net zo goed een dubbele portie maken en de helft in de vriezer stoppen. De volgende keer hoef je alleen nog maar pasta te koken en eventueel nog wat extra verse groentes toe te voegen en klaar ben je.

Hetzelfde geldt voor zelfgemaakte currypasta. Ook deze vries je makkelijk in en is een heerlijke smaakmaker voor al je rijstgerechten. Overigens kun je ook gewoon de volledige bereide currysaus prima invriezen, net als bij pasta. Hier hoef je dan alleen nog maar even rijst bij te koken voordat je kunt eten.

En gerechten als stoofvlees of zelfgemaakte rode kool zijn ook nadat ze ingevroren zijn geweest nog erg lekker. Voor dit soort gerechten geldt dat ze niet veel werk zijn, maar wel veel tijd kosten vanwege de lange stooftijd. Dan kun je maar beter meteen een flinke pan maken en wat porties invriezen zodat je het de volgende keer alleen even hoeft op te warmen (doe dit dan wel in de pan op een laag vuurtje en niet in de magnetron want daar wordt het echt niet lekkerder van).

Tenslotte is het handig om af en toe een dagje “zondigen” te plannen op een werkdag. Een broodje hamburger, pannenkoeken, frietjes, diepvriespizza en eten bestellen moet natuurlijk prima een keer kunnen en we doen het allemaal af en toe wel eens. Maar de meeste mensen doen dit in het weekend. Aangezien dit vaak juist snelle en makkelijke maaltijden zijn, is het wat mij betreft ideaal om zoiets te plannen na een drukke werkdag want in het weekend heb je veel meer tijd om wél gezond te koken. Nou doe ik dit niet bepaald wekelijks want ik vind gezond en gevarieerd eten heel belangrijk maar áls je het dan toch doet, plan het dan op een handig moment 😉

Hopelijk heb je iets aan bovenstaande tips gehad en lees dus ook zeker dit artikel met 10 ideale maaltijden voor na een werkdag even na. Hoe maak jij de avondspits minder druk?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>