Kaneelijs

Kaneelijs-met logo

Ingrediënten voor circa 600 ml ijs:
•    1 kaneelstokje
•    3 theelepels kaneel
•    200 milliliter volle melk
•    90g kristalsuiker
•    snufje zout
•    3 eierdooiers
•    300 milliliter slagroom
•    1 theelepel wodka

Doe de kaneel samen met het kaneelstokje, de melk, suiker en het zout in een steelpan en breng het mengsel tegen de kook aan.

Haal de pan van het vuur en doe het deksel erop. Laat ongeveer 30 minuten staan om in te trekken. Verwijder daarna het kaneelstokje.

Klop de eierdooiers los in een kom. Verwarm in de steelpan het melkmengsel weer tot het kookpunt. Haal de pan van het vuur en roer de warme melk voorzichtig door de eierdooiers. Giet het gehele mengsel daarna terug in de pan en verwarm het mengsel op laag vuur terwijl je blijft kloppen met een garde. Wanneer het mengsel dikker begint te worden haal je de pan van het vuur.

Schenk de slagroom in een schone kom. Leg een zeef op deze kom. Giet het warme melkmengsel door de zeef en meng met de slagroom. Voeg de wodka toe en roer nog even goed door. Dek de kom af met plastic folie en zet een nacht in de koelkast om goed koud te worden én voor een extra romig eindresultaat.

De volgende dag ga je het ijs maken, dit kan met en zonder ijsmachine. Hier lees je voor beide methodes hoe dat moet.

Met ijsmachine
Zorg dat het koelelement van je ijsmachine bevroren en daarmee klaar voor gebruik is. Doe het slagroommengsel in de ijsmachine en laat de machine draaien totdat het ijs klaar is. Schep het ijs in een vriesbestendige kom of bak. Zet deze nog 2 tot 3 uur in de vriezer.

Zonder ijsmachine
Doe het slagroommengsel in een vriesbestendige kom of bak. Klop het mengsel door met een lepel of mixer en zet in de vriezer. Herhaal dit na 45 minuten. Je doet dit om het aantal ijskristallen de verminderen. Herhaal dit 3 keer, steeds na 45 minuten. Na de laatste keer zet je het ijs nog een uur in de vriezer.

Serveer het kaneelijs bijvoorbeeld met stukjes appel en rozijnen of in de winter bijvoorbeeld met stoofpeertjes of extra feestelijk: stoofpeertjes tarte tatin.

 

Ik had jullie gewaarschuwd, met mijn nieuwe magimix ijsmachine moeten er natuurlijk weer de nodige ijsvarianten getest worden. Vorige week was dat dit heerlijk romige kaneelijs. Eerlijk is eerlijk, dit ijs was beter dan dat ik ooit gemaakt heb. Ik had de machine wat langer laten draaien en gaf het ijs iets langer de tijd om op temperatuur te komen bij het serveren (15 tot 20 minuten). Daardoor kreeg je echt de smaak en structuur zoals je die in een goede Italiaanse ijssalon krijgt en dat is natuurlijk precies wat je wil! Ik maakte er een extra bijzonder toetje van, maar het recept daarvan krijg je zaterdag van me. Maak nu alvast het ijs, dan ben je er dit weekend helemaal klaar voor 😉

Wil jij liever geen alcohol gebruiken? Je kunt de wodka in dit recept prima achterwege laten, je proef hier namelijk niets van terug. De alcohol zorgt er alleen voor dat er minder ijskristallen vormen in het ijs.


8 reacties

Naar het reactie formulier

    • Lucia op 26/08/2015 om 07:53
    • Reageer

    Leuk Sanne dat je ijsmachine zo goed bevalt. Ik kijk uit naar het recept van zaterdag. Groetjes Lucia.

    1. Leuk 🙂 Hopelijk stelt ie niet teleur maar denk het niet want is erg lekker!

    • Shirley op 18/10/2016 om 14:16
    • Reageer

    Afgelopen weekend de nieuwe ijsmachine uitgeprobeerd met dit recept……Echt heerlijk! Dankje voor het lekkere recept

    1. Hey Shirley,
      Wat leuk om te horen, dank je wel voor je berichtje en graag gedaan van het recept natuurlijk!
      Ook een leuke om eens te proberen met de machine is het ijs van witte sesam. Klinkt gek maar is echt super lekker met karamelsaus en sesamkoekjes.
      Groetjes, Sanne

    • Janwillem op 15/03/2019 om 23:46
    • Reageer

    Hallo Sanne,
    Via Google op zoek naar een goed recept voor kaneelijs kwam ik op jouw site terecht. De eerste bewerking staat nu in de koelkast. Morgen de massa in de ijsmachine en draaien maar. Ik laat je nog weten in een andere reactie hoe een-en-ander is geworden. Met een foto er bij.
    Ik heb nog getwijfeld of ik misschien noten of chocolade zou toevoegen aan het recept. Maar nog even niet. Misschien beïnvloedt dat de smaak van het kaneelijs teveel.
    Ik ga, nu ik jouw website ken, serieus door de recepten bladeren. Ik kook, maar vooral bak erg graag. Ben benieuwd. Hoop wel dat ik wat meer ijsrecepten vind.

    Tot morgen 16 maart voor de kaneelijs-uitslag.

    MVG
    Janwillem van Boven
    Nijmegen
    jwvanboven1955@gmail.com

    1. Hoi Janwillem,

      Wat leuk om te horen dat je enthousiast bent over mijn website! Er staan zeker nog meerdere ijsrecepten op! Het cheesecake ijs is naast het kaneelijs een van mijn favoriete recepten en je gaat ook veel bakrecepten vinden.
      Hopelijk kun je voldoende leuke recepten vinden!

      Groetjes,
      Sanne

    • Janwillem op 17/03/2019 om 00:21
    • Reageer

    Hallo Sanne,
    Het IJs is klaar en ontzettend lekker. Zie foto.
    Ik bedacht voor een volgende keer misschien (naast de nootjes / chocolade) een toevoeging met rum / rozijnen.

    Overigens geen idee hoe ik een foto moet toevoegen.

    Warme groet.👍👍👍👍👍👍
    Janwillem

    1. Hoi Janwillem,

      Excuus voor mijn late reacties. Het bloggen staat momenteel op een laag pitje. Maar super leuk om te horen dat het kaneelijs een succes was!!
      Chocolade en noten lijken me een heerlijke toevoeging en ik denk dat een versie met rum rozijnen ook erg lekker zal zijn. Ben benieuwd hoe die uitpakt; laat je het weten?

      Fijne dag!
      Groetjes,
      Sanne

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.