Kersenkruimelvlaai

Kersenkruimelvlaai-met logo

Ingrediënten 1 taart (10 stukken)
Voor het deeg
•    100 milliliter melk
•    7g gedroogde gist
•    snufje zout
•    200g bloem
•    15g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
•    2 eetlepels suiker
•    2 eetlepels olijfolie
•    1 eidooier
Voor de vulling
•    800g kersen, ontpit
Voor de kruimellaag
•    160g ongezouten roomboter
•    150g lichte basterdsuiker
•    200g bloem
•    snufje zout

Begin met het maken van het deeg. Verwarm de melk in een pannetje tot lauw (niet heet!) en los de gist hierin op met een garde. Zet dit mengsel even aan de kant.

Neem een beslagkom en doe onderin het zout. Zeef de bloem hierboven. Maak een kuiltje in het midden van de bloem en doe hierin de boter, suiker, olijfolie en eidooier.

Voeg nu het melk-gist mengsel toe en roer door met een vork om de ingrediënten alvast een beetje te mengen. Kneed het deeg vervolgens met de hand goed door totdat je een mooie bol hebt waar geen blokjes boter etc. meer inzitten. Het deeg kan vrij plakkerig zijn. Om er voor te zorgen dat het niet teveel aan je handen blijft plakken kun je je handen inwrijven met een heel klein scheutje olijfolie.

Leg de deegbal in de beslagkom, dek af met plasticfolie en laat het deeg op een warme plek een half uur rijzen.

Ga ondertussen verder met het maken van de kruimellaag. Snijd de boter in blokjes en meng met de suiker, bloem en het zout. Kneed het snel tot een los kruimelig deeg. Wanneer je te grote brokken krijgt kun je het deeg het best weer kruimelen door het te wrijven door je vingers.

Zorg er ook voor dat de kersen ontpit zijn.

Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht). Vet een vlaaivorm (doorsnede circa 30 centimeter) goed in met boter en bestuif licht met bloem.

Kneed het vlaaideeg nog even snel door en rol dan uit op een met bloem bestoven werkblad tot een lap ter grootte van je vlaaivorm. Bestuif ook je deegroller licht met bloem om plakken te voorkomen.

Bekleed de vlaaivorm met het deeg en druk de randen goed aan. Vul met de kersen en bestrooi met de kruimellaag.

Bak de vlaai in 30 minuten in het midden van de oven. Laat volledig afkoelen in de vorm.

Bron voor het vlaaideeg: vlaaideeg.vlaairecepten.nl

 

Als echte Limbo is het natuurlijk best wel raar dat ik nog nooit zelf vlaai gemaakt had. Bij het maken van mijn food bucket list voor 2015 was er dan ook geen enkele twijfel dat de vlaai daarop moest komen. En wanneer kun je nu beter vlaai maken dan in de zomer met al die heerlijke soorten rijp en zoet fruit. Dus toen mijn vader vorige week jarig was bood ik aan om de taart te maken maar dan moest het wel een vlaai worden. Mijn vaders favoriet is kersen en zelf vind ik altijd een vlaai met kruimellaag het lekkerst dus zo werd het idee voor de kersenkruimelvlaai geboren. Vlaai maken bleek eigenlijk heel simpel te zijn en het deeg voor de bodem is ook erg prettig in gebruik. Je rolt het makkelijk uit en het blijft ook niet zo plakken aan je werkblad met uitrollen. Het deeg is overigens niet heel zoet, in dit recept wordt dat gecompenseerd door het zoete kruimeldeeg en de kersen zijn van nature natuurlijk gewoon zoet. Maar ben jij een echte zoetekauw, dan is een beetje extra suiker toevoegen aan het vlaaideeg wellicht een goed idee. Wil je een rastervlaai maken? Maak dan 2x het recept van het vlaaideeg en gebruik de helft om de rasters van te maken. Gebruik dan zeker wat extra suiker, ofwel in het deeg ofwel bij de vulling.


Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.