«

»

mei 22

Omgekeerde banaan karamel taart

Omgekeerde banaan karamel taart met logo

Ingrediënten 1 taart:
•    3 bananen
•    65g ongezouten roomboter
•    100g donkere basterdsuiker
•    135g fijne kristalsuiker
•    4 eieren, gesplitst
•    2 extra eiwitten
•    60 milliliter olijfolie
•    100 milliliter melk
•    1 vanillestokje
•    150g bloem
•    60g amandelmeel
•    1 eetlepel bakpoeder

Verwarm de oven voor op 160 graden (boven- en onderwarmte).

Bekleed een springvorm (doorsnede circa 28 centimeter) met bakpapier en pak de onderkant goed in met aluminiumfolie tegen het lekken van de karamel.

Splits de eieren en mix de eierdooiers met 110g van de fijne kristalsuiker ongeveer 10 minuten totdat het dik, licht van kleur en in volume toegenomen is.

Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap er met een scherp mesje het vanillemerg uit. Voeg dit samen met de olijfolie en de melk toe aan het eierdooiermengsel en mix totdat alles goed gemengd is.

Zeef de bloem met het bakpoeder en schep samen met het amandelmeel luchtig door het eierdooiermengsel.

Mix in een schone kom met schone gardes de 6 eiwitten met de resterende 25 gram fijne kristalsuiker tot zachte pieken. Spatel ongeveer 1/3 deel van de eiwitten door het beslag om het losser te maken. Spatel tenslotte ook de rest van de eiwitten er door.

Zet het beslag even aan de kant en halveer de bananen in de lengte. Neem een steelpan met dikke bodem en doe hierin de roomboter met de donkere basterdsuiker. Zet op het vuur en laat de suiker karamelliseren. Roer niet maar beweeg af en toe met de pan om aankoeken van de karamel te voorkomen. Wanneer alle suiker gesmolten is schenk je de karamel in de springvorm.

Leg de bananen hierin met de platte kant naar beneden. Schenk het beslag over de banaan en bak de taart circa 60 minuten in een voorverwarmde oven. Controleer of de taart goed gaar is door er een satéprikker in te steken en te kijken of deze er schoon uitkomt.

Laat de taart in de vorm volledig afkoelen. Keer de taart om op een bord en serveer.

 

Ken jij de klassieke Amerikaanse taart banoffee pie? Dit is een combinatie van karamel en banaan, super lekker! Op mijn blog vind je nog niet zoveel tarte tatins en dus besloot ik een nieuwe versie te bedenken. Ik liet me inspireren door de banoffee en kwam zo tot het recept voor deze omgekeerde banaan karamel taart. De cake is heerlijk luchtig en de banaan en karamel zorgen ervoor dat ie lekker speciaal van smaak is. Ik maakte ‘m op Hemelvaartsdag en nadat wij Amsterdam Kookt bezochten met vrienden was een stukje van deze taart ons toetje maar hij is natuurlijk ook perfect voor bij een kop koffie of thee in het weekend.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>