«

»

feb 11

Pralinecake met frambozen en blauwe bessen

pralinecake met logo

Ingrediënten 1 cake:
Voor de cake
•    250g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
•    250g suiker
•    5 eieren
•    16g bakpoeder
•    234g bloem
•    snuf zout
Voor de vulling
•    6 eetlepels praline of hazelnootchocoladepasta
•    500g blauwe bes/framboos vriezerfruit (je kunt uiteraard ook vers fruit gebruiken)
Voor de ganache
•    75g Tony’s Chocolonely melkchocolade
•    45g roomboter
•    2 eetlepels praline of hazelnootchocoladepasta

Laat het vriezerfruit voor de vuling ontdooien en uitlekken in een vergiet.

Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht). Vet de cakevorm goed in met wat roomboter en bestuif licht met wat bloem.

Begin met het maken van de cake. Mix de zachte boter met de suiker circa 10 minuten luchtig. Door het lange mixen krijg je straks een luchtigere cake.

Voeg de eieren een voor een toe waarbij je het beslag steeds mixt totdat het ei volledig is opgenomen voordat je het volgende ei toevoegt.

Zeef het bakpoeder, de bloem en het zout en voeg dit nu toe aan het beslag. Schep er luchtig door heen (niet mixen) totdat het goed gemengd is.

Bak de cake in 60 minuten in het midden van de oven gaar. Check of de cake gaar is door er met een satéprikker in te steken. Wanneer deze er droog uitkomt is de cake goed.

Zet de vorm met daarin de cake zo’n 5 tot 10 minuten op een rooster om alvast een beetje af te koelen. Snijd vervolgens de zijkanten van de cake los en stort deze uit de vorm op het rooster om verder af te koelen.

Wanneer de cake volledig is afgekoeld ga je deze vullen. Snijd de cake met een groot mes in de lengte in drieën. Neem het onderste stuk en besmeer met 3 eetlepels van de praline of pasta. Verdeel hierover bessen en frambozen in rijtjes (ik wisselde steeds af, framboos, bes, framboos, etc.).

Beleg met de middelste plak cake. Besmeer deze wederom met 3 flinke eetlepels van de praline of pasta en zet hier weer frambozen en bessen in rijtjes op. Leg de bovenste laag cake erop.

Nu maak je de ganache. Snijd de boter in kleine blokjes en breek de chocolade in stukjes. Doe dit in een pannetje met de praline of pasta en smelt op laag vuur tot een egale ganache. Blijf hierbij en roer goed door want dit kan snel verbranden. Zet 5 minuutjes weg om iets af te koelen en schenk over de pralinecake. Garneer eventueel nog met wat achtergehouden fruit.

 

Op werk kregen we een tijdje geleden van een leverancier amandel en hazelnoot praline. Nu kunnen we hier bij Tony’s niet zo heel veel mee aangezien we niet kunnen werken met vloeibare vullingen maar het was natuurlijk zonde om die lekkere praline weg te gooien. Dus nam ik ‘m mee naar huis om te gebruiken in een baksel. Aangezien praline een heerlijke combinatie is met rood fruit besloot ik het te verwerken tot deze heerlijke pralinecake met frambozen en blauwe bessen. Aangezien dat fruit natuurlijk niet in het seizoen is nu heb ik gewerkt met diepvriesfruit, een prima alternatief. Je moet dit wel goed laten ontdooien en uitlekken voor gebruik, anders wordt je cake te nat. En voor de praline is een goede hazelnootchocoladepasta een top alternatief, die heeft namelijk echt een praline smaak. Ik gebruikte dit zelf ook deels voor mijn versie van dit recept, want anders had ik niet genoeg vulling.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>