Preitaart

preitaart (3)Ingrediënten voor 4 personen:
Bodem
•    140g speltbloem (o.a. verkrijgbaar bij Ekoplaza)
•    70g ongezouten roomboter op kamer temperatuur
•    1 losgeklopt ei
•    1 tot 2 eetlepels koud water
Vulling
•    750g prei
•    300g rundergehakt
•    100g geraspte kaas (of meer of minder naar smaak)
•    1 volkoren beschuit
•    2 eieren
•    250ml slagroom
•    2 theelepels Italiaanse kruiden
•    Peper en zout naar smaak.

Begin met het maken van het deeg voor de bodem. Meng de bloem met de roomboter met je handen of in de keukenmachine. Voeg het ei en water toe en kneed tot een soepel deeg. Maak van het deeg een platte plak, wikkel in plastic folie en leg even in de koelkast om op te stijven terwijl je de rest voorbereidt. Eventueel kun je het deeg ook een dag eerder maken en in de koelkast bewaren tot gebruik.

Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht). Was de prei en snijd in ringen. Kook de prei circa 5 minuten en giet af. Bak het gebak rul en breng op smaak met peper en zout. Giet het vet van het gehakt af.

Vet een lage taartschaal (doorsnede van circa 30cm, je kunt eventueel ook een springvorm gebruiken, dan worden de randen wat hoger) in met boter. Rol het deeg uit (gebruik eventueel wat extra speltbloem als het teveel plakt) en bekleed de vorm ermee. Snijd het eventuele overtollige deeg weg, prik de bodem in met een vork en bestrooi met 1 verkruimelde beschuit (of paneermeel).

Verdeel het gehakt over de bodem van de taart en bedek met de prei. Klop de eieren los met slagroom en breng op smaak met de Italiaanse kruiden, peper en zout. Verdeel het eiermengsel over de taart. Strooi tenslotte de geraspte kaas over de taart en bak deze in circa 40 minuten goudbruin en gaar.

Bron: Mama

 

Jaren geleden toen ik nog thuis woonde, maakte mijn moeder regelmatig preitaart of preischotel uit de oven. Heerlijk vond ik dat! Toen ik op kamers ging kreeg ik een receptenboekje mee waar mijn moeder alvast een paar recepten voor me ingeschreven had, mijn geliefde preitaart mocht daarin natuurlijk niet ontbreken. Toch geloof ik niet dat ik die taart ooit zelf gemaakt heb al weet ik niet zo goed waarom, want hij is heerlijk. Vorig week hadden wij wel zin in een Nederlandse maaltijd en ineens dook deze preitaart weer in mijn hoofd op. Het bewuste boekje gebruik ik wel regelmatig en het recept was dan ook zo gevonden. Mijn moeder maakt deze taart altijd met bladerdeeg, wat erg lekker is. Maar ik besloot toch voor onze favoriete zelfgemaakte bodem te gaan en wanneer je die lekker dun uitrolt heeft die wel wat weg van de structuur van bladerdeeg.


6 reacties

1 ping

Naar het reactie formulier

  1. Ik had al een paar dagen niet op je blog gekeken en kom nu wel 3 nieuwe recepten van me zelf tegen.
    Leuk hoor en fijn om al je complimenten te lezen, maar die krijg ik ook altijd van je als je weer bij ons thuis eet.
    Deze preitaart heb ik zelf ook al heel erg lang niet gemaakt, ik moest nog wat bedenken voor het avondeten, maar dit wordt het dus.
    Liefs.

    1. Ja pas maar op: voor je het weet willen mensen dat jij ook je eigen kookblog begint 😉
      De preitaart werd ook erg enthousiast ontvangen op Heel Facebook Bakt, uiteraard heb ik ook daar de credits aan jou gegeven 😉
      Smakelijk eten voor straks alvast maar dat gaat wel lukken met dit lekkere recept! xx

    • Laura op 01/11/2017 om 20:47
    • Reageer

    Ik vond het deeg wat flauw, maar de taart op zich smaakte goed!
    Dankjewel, was makkelijk te maken.
    Groetjes Laura

    1. Ja ik kook idd altijd met weinig zout. Maar fijn dat het recept verder beviel.

    • Barbara op 21/01/2018 om 19:04
    • Reageer

    Hoi Sanne, mijn dochter bracht me in contact met je site. Zij was erg enthousiast over je recepten. Heb vandaag de preitaart gemaakt en mij man en ik hebben ervan genoten. Groetjes Barbara

    1. Hoi Barbara,

      Wat leuk om te horen, dank je wel!!

      Groetjes, Sanne

  1. […] quiche vind ik altijd heerlijk, als kind was preitaart al een van mijn lievelingsgerechten maar ook nu houd ik nog steeds van quiches en hartige taarten. […]

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.