«

»

jun 06

Rabarber aardbei appel compote

Rabarber aardbei appel compote-met logo

Ingrediënten voor 1 pot:
•    180g rabarber (ongeveer 1,5 steel)
•    100g aardbeien
•    1 zoete appel (ik gebruikte Jazz)
•    2 eetlepels agavesiroop (of maple syrup, honing of suiker naar smaak)

Was de rabarber en het fruit en verwijder de kroontjes van de aardbeien.

Snijd de rabarber in stukjes van ongeveer een halve centimeter breed. Halveer de aardbeien. Snijd de appel in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd vervolgens in blokjes.

Doe de rabarberstukjes samen met de fruitstukjes en de agavesiroop in een pan en laat op middelhoog vuur in circa 20 minuten koken tot een compote. Roer tussendoor regelmatig door om te voorkomen dat het gaat aankoeken in de pan. De rabarber en aardbeien moeten kapot gekookt zijn, van de appel blijven nog wat stukjes over.

Proef de compote en voeg eventueel nog wat extra agavesiroop of andere zoetstof toe naar smaak. Houd je niet van stukjes in je eten? Pureer de compote dan glad met de staafmixer.

Zowel warm als koud is deze compote erg lekker. Mix ‘m met je yoghurt, smeer ‘m op je brood, gebruik ‘m als taartvulling of doe net als ik en maak er deze heerlijke ontbijt pannenkoekjes mee.

 

Soms heb ik van die fases met eten, ken je dat? Ik heb het nu met rabarber. Het is zo’n lekkere en bijzondere groente en hij is maar zo kort verkrijgbaar in de winkel. Iedere keer als ik boodschappen doe gaat er weer zo’n bosje rabarberstelen in mijn mandje en mijn hoofd loopt over van de ideeën wat ik er allemaal mee kan maken. Al geef ik eerlijk toe: ik gebruik het wel voornamelijk om zoete gerechten mee te maken terwijl het eigenlijk toch echt een groente is. Maar goed, deze week bedacht ik deze rabarber aardbei appel compote. Rabarber en aardbei is altijd top en is een combinatie die ik al veel vaker heb gebruikt. Maar ik moest ineens terugdenken aan mijn kindertijd. Toen ik 10 was hadden we met school een prehistoriedag in het Eindhoven museum (echt leuk met kids overigens!) en daar kregen we “oermoes” met oerpannenkoekjes. Die oermoes was eigenlijk gewoon appelmoes met rabarber en erg lekker. En dus besloot ik er bij deze compote een trio van rabarber, aardbei en appel van te maken. Mark en ik vonden ‘m super lekker en binnen een dag was ie dan ook op… Het grootste deel ging op bij het proberen van het recept voor deze heerlijke ontbijtpannenkoekjes. Maar ik heb al weer een tweede portie gemaakt voor een tiramisu, dus wordt vervolgd…


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>