Rabarber meringue taart

Ingrediënten (taart van 10 stukken)
Harde Wenerdeeg
•    200g bloem
•    120 g boter
•    80g suiker
•    80g amandelpoeder (hiervoor kun je ook 80g blanke amandelen in de keukenmachine vermalen tot poeder)
•    2 eieren
•    Snufje zout
Vulling
•    6 stengels rabarber
•    5 eetlepels suiker
Meringue:
•    3 eiwitten
•    125g fijne kristalsuiker

Begin met het maken van het deeg. Zeef de bloem met de suiker, het amandelpoeder en het zout. Voeg de boter en eieren toe en kneed tot een soepel deeg (eventueel kan dit ook in een keukenmachine). Maak een bal van het deeg, druk deze plat, rol in plastic folie en laat circa 30 minuten rusten in de koelkast.

Was de rabarber, verwijder de uiteindes en snijd in stukken van circa 1,5cm breed. Meng met de suiker. Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).

Bekleed een vlaaivorm met bakpapier. Het is handig om hiervoor een vlaaivorm te gebruiken met uitneembare bodem. Hiermee krijg je de taart straks goed uit de vorm.

Neem het deeg uit de koelkast en rol op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een grote lap. Rol de lap op over de deegroller en weer af boven de vorm. Druk het deeg goed aan in de vorm en snijd eventueel overtollig deeg weg (restjes zijn goed ingepakt in de vriezer prima nog een tijdje houdbaar). Vul de taart met  de rabarber stukjes. Doe dit in een mooi rasterpatroon voor een extra mooi resultaat. Bak de taart in 30 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar.

Laat de taart in de vorm goed afkoelen op een rooster. Wanneer de taart helemaal is afgekoeld, haal je hem uit de vorm en zet je ‘m op een taartplateau of bord.

Klop vervolgens de eiwitten met de suiker stijf totdat je een mooi schuim hebt. Dit gaat het makkelijkst in een vetvrije kom met een mixer of in de keukenmachine. Verdeel het schuim over de taart en maak met je vingers mooie pieken in de meringue. Gebruik een hobbygas- of crème brulee brander om het schuim te roosteren. Eventueel kan dit ook 5 minuten onder de grill van de oven, maar persoonlijk vind ik het resultaat dan meestal minder mooi.

Deze taart is het lekkerst als je hem direct aansnijdt. Als je hem namelijk in de koelkast bewaard wordt de meringue weer zacht en gaat die een beetje inzakken.

 

Yes, het rabarber seizoen is weer begonnen! Vorig jaar stond het maken van een rabarber meringue taart al op mijn lijstje, het leek me de perfecte combinatie van krokant, zuur, zoet en zacht. Maar vorig jaar mocht ik natuurlijk geen meringue met rauw eiwit eten vanwege de zwangerschap. Toen ik de rabarber nu weer in de winkels zag liggen wist ik dan ook gelijk wat ik ermee ging maken. Deze heerlijke rabarber meringue taart! En het resultaat was net zo lekker als ik had gehoopt.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.