«

»

nov 22

Speculaasmousse met karamel

speculaas-mousse-met-logo

Ingrediënten voor 6 personen:
Voor de karamel
•    1/2 blikje gezoete gecondenseerde melk
•    45g donkere basterd suiker
•    25g ongezouten roomboter
•    1 eetlepel golden syrup (verkrijgbaar bij Engelse winkels of online)
Voor de mousse:
•    100ml melk
•    3 eetlepels speculaaskruiden
•    2 gelatineblaadjes
•    150ml slagroom
•    50g suiker

Begin met het maken van de karamel. Doe de gezoete gecondenseerde melk samen met de bruine suiker, boter en golden syrup in een sauspan. Zet op middelhoog vuur en blijf roeren totdat de suiker oplost, de boter smelt en het mengsel gaat koken. Laat het mengsel circa 6 minuten zachtjes koken en blijf roeren. Zet het vuur uit en laat de karamel even staan en iets afkoelen. Verdeel vervolgens over de 6 schaaltjes en zet weg totdat deze volledig is afgekoeld.

Pas wanneer de karamel goed is afgekoeld ga je verder met het maken van de mousse. Verwarm de melk met daarin de speculaaskruiden op heel laag vuur en laat gedurende 15 minuten trekken. De melk mag niet koken, dus roer regelmatig door. Er kan een vel op de melk komen maar dat kun je er later afhalen en is niet erg.

Klop ondertussen de slagroom half stijf met de suiker. Week de gelatineblaadjes in water.

Haal de speculaasmelk van het vuur, knijp de gelatineblaadjes uit en voeg toe aan de speculaasmelk. Roer goed door met een garde totdat alle gelatine is opgelost. Laat even 5 minuten staan en roer nogmaals goed door met de garde.

Voeg de speculaasmelk nu toe aan het slagroommengsel en meng goed.

Verdeel de speculaasmousse over de karamel in de schaaltjes en laat afgedekt minstens 2 uur opstijven in de koelkast.

Bestrooi voor het serveren eventueel met kruidnoten of stukjes speculaas.

 

Vorig jaar rond Sinterklaas zat ik nog vol met inspiratie voor recepten. Die gingen allemaal op het lijsje voor 2016. Zo ook het idee voor speculaasmousse. Maar toen ik laatst deze karamel appel mini bombes maakte, kwam ik op het idee om ook aan de speculaasmousse karamel toe te voegen. De beide desserts waren voor 2 etentjes in hetzelfde weekend dus ik maakte meteen een dubbele portie karamel. Lekker efficiënt 😉

Deze speculaasmousse met karamel geeft je zeker weten direct een Sinterklaas gevoel maar is ook heerlijk voor Kerst of op een donkere winteravond.  


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>