«

»

dec 05

Stoofpeertjes tarte tatin

Stoofpeertjestaart (108)

Ingrediënten voor 4 personen:
•    4 stoofperen (ik gebruikte Gieser Wildeman)
•    1 fles rode wijn
•    2 kaneelstokjes
•    3 kruidnagels
•    2 eetlepels suiker
•    3 plakjes bladerdeeg
•    1 eetlepel allesbinder

Schil de peren. Breng de rode wijn met daarin de geschilde peren, kaneelstokjes, kruidnagels en suiker aan de kook. Draai het vuur laag en laat de peren 2 uur zachtjes stoven. Laat de peren in het vocht afkoelen (dit kun je ook al een dag eerder doen).

Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).

Bewaar circa 100ml van het kookvocht, maar haal de kaneelstokjes en kruidnagels eruit. Snijd de peren in vieren en verwijder het klokhuis. Leg de peertjes strak tegen elkaar in een cirkel in een taartpan of springvorm van circa 14 cm doorsnede (groter kan ook, zolang je het deeg straks maar goed om de peertjes heen vouwt).

Kook de bewaarde rode wijn saus in en bind met de allesbinder. Laat 5 minuten doorkoken. Schenk 2 eetlepels van de ingebonden rode wijn saus in de taartvorm op de peren.

Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien en leg op elkaar. Rol het bladerdeeg op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een vierkante lap van zo’n 20 bij 20 centimeter. Drapeer het bladerdeeg over de peren en stop de peren aan de zijkanten goed in. Prik het deeg in met een vork.

Bak de tarte tatin in circa 30 minuten af in de oven. Los de taart op zijn kop en schenk het restant van de ingebonden rode wijn saus erover. Serveer direct, want warm uit de oven smaakt deze taart het best.

Bron: Rudolph’s Bakery

 

Ik zei het eerder al, ik houd van stoofperen! Toen ik deze taart zag in mijn favoriete bakboek Rudolph’s Bakery wist ik dan ook zeker dat ik ‘m een keer ging maken. Vanavond waren Mark en ik lekker met z’n tweetjes thuis en besloten we uitgebreid te koken. Gewoon omdat het kan en okay ook een beetje omdat ik nog wat recepten voor kerst wilde testen. Deze stoofpeertjes tarte tatin was ons dessert. Echt een aanrader! Dit gerecht smaakt gewoon naar feest en is daarmee ideaal voor kerst of als afsluiter van een winters menu. Voor ons tweeën was het wel wat veel, dus ik heb nog een stukje staan.

Wil je het jezelf gemakkelijk maken tijdens een etentje? Maak dan de stoofpeertjes alvast 1 of 2 dagen van te voren. Vlak voordat je gasten komen leg je de peren in de vorm en zet je deze in de koelkast. Tijdens het etentje maak je de taart dan verder af, maar dit is vrij snel gedaan.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>