«

»

jun 25

Vanille ijs

Vanille ijs-met logo

Ingrediënten voor circa 600 ml ijs:
•    1/2 vanillestokje
•    200 milliliter volle melk
•    90g kristalsuiker
•    snufje zout
•    3 eierdooiers
•    300 milliliter slagroom
•    1 theelepel wodka

Schraap het merg uit het vanillestokje. Doe dit samen met de melk, suiker, het zout en het vanillestokje in een steelpan en breng het mengsel tegen de kook aan.

Haal de pan van het vuur en doe het deksel erop. Laat ongeveer 30 minuten staan om in te trekken.

Klop de eierdooiers los in een kom. Verwarm in de steelpan het melkmengsel weer tot het kookpunt. Haal de pan van het vuur en roer de warme melk voorzichtig door de eierdooiers. Giet het gehele mengsel daarna terug in de pan en verwarm het mengsel op laag vuur terwijl je blijft kloppen met een garde. Wanneer het mengsel dikker begint te worden haal je de pan van het vuur.

Schenk de slagroom in een schone kom. Leg een zeef op deze kom. Giet het warme melkmengsel door de zeef en meng met de slagroom. Voeg de wodka toe en roer nog even goed door. Dek de kom af met plastic folie en zet een nacht in de koelkast om goed koud te worden én voor een extra romig eindresultaat.

De volgende dag ga je het ijs maken, dit kan met en zonder ijsmachine. Hier lees je voor beide methodes hoe dat moet.

Met ijsmachine
Zorg dat het koelelement van je ijsmachine bevroren en daarmee klaar voor gebruik is. Doe het slagroommengsel in de ijsmachine en laat de machine draaien totdat het ijs klaar is. Schep het ijs in een vriesbestendige kom of bak. Zet deze nog 2 tot 3 uur in de vriezer.

Zonder ijsmachine
Doe het slagroommengsel in een vriesbestendige kom of bak. Klop het mengsel door met een lepel of mixer en zet in de vriezer. Herhaal dit na 45 minuten. Je doet dit om het aantal ijskristallen de verminderen. Herhaal dit 3 keer, steeds na 45 minuten. Na de laatste keer zet je het ijs nog een uur in de vriezer.

Serveer het vanille ijs met wat vers fruit.

 

Ik maak inmiddels met enige regelmaat zelf ijs. Maar een recept voor gewoon simpel vanille ijs ontbrak nog op mijn blog. Hoog tijd om daar verandering in te brengen! Met dit recept kun je alle kanten op. Serveer met vers fruit of een lekkere saus of voeg er allerlei andere toppings aan toe. Morgen en zondag geef ik je nog twee recepten om dit ijs bij te gebruiken ter inspiratie. Maak ‘m vandaag dus alvast!

Wil jij liever geen alcohol gebruiken? Je kunt de wodka in dit recept prima achterwege laten, je proef hier namelijk niets van terug. De alcohol zorgt er alleen voor dat er minder ijskristallen vormen in het ijs.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>