«

»

dec 23

Witte chocolade cranberry drip cake

Ingrediënten voor 1 taart (circa 10 stukken):
Voor de biscuits
•    6 eieren
•    180g fijne kristalsuiker
•    135g bloem
•    45g maizena
•    5g koek en speculaaskruiden
Voor de cranberry botercrème
•    250g cranberry’s
•    100g fijne kristalsuiker
•    50g water
•    250g ongezouten roomboter op kamertemperatuur (hoe zachter, hoe beter)
•    75g poedersuiker
Voor de witte chocolade botercrème
•    250g ongezouten roomboter op kamertemperatuur (hoe zachter, hoe beter)
•    50g poedersuiker
•    125g Tony’s Chocolonely witte chocolade
Voor de witte chocolade drip
•    125 milliliter slagroom
•    250g Tony’s Chocolonely witte chocolade
Voor de garnering (optioneel)
•    kerstchocolaatjes

Begin met het maken van de biscuits. Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed 2 bakvormen (doorsnede circa 18 centimeter) met bakpapier. Mix de eieren met de suiker in zo’n 10 minuten schuimig en luchtig. Zeef de bloem, maizena en speculaaskruiden en voeg dit toe aan het eiermengsel. Spatel dit er voorzichtig doorheen totdat het meel volledig is opgenomen.

Verdeel het beslag over de bakvormen en bak de biscuits in circa 25 minuten in het midden van de oven gaar (een satéprikker zou er droog uit moeten komen). Laat het biscuit circa 5 minuten in de vorm afkoelen, snijd los en laat vervolgens op een taartrooster volledig afkoelen.

Terwijl de biscuits in de oven staan en afkoelen ga jij door met de vullingen. Begin met de cranberry botercrème. Doe de cranberry’s met de fijne kristalsuiker en het water in een steelpan. Laat de cranberry’s op laag vuur in circa 20 minuten tot compote koken. Zet weg in de koelkast om af te koelen. Zodat je straks de crème af kunt maken

Ondertussen ga je door met de witte chocolade botercrème. Smelt de witte chocolade au bain marie (in een kommetje boven een pan heet water). Zodra de chocolade gesmolten is haal je het kommetje van de pan af. Laat staan om af te koelen. Mix ondertussen de boter met de poedersuiker luchtig. Dit gaat het beste als je boter echt goed zacht is dus leg deze ruim van te voren uit de koelkast. Aangezien poedersuiker nogal stuift en je liever niet je hele keuken wil schoonmaken, kun je dit het beste eerst een minuutje mixen met een theedoek over je kom en mixer heen. Wanneer de boter en poedersuiker goed vermengd zijn en de chocolade is afgekoeld tot kamertemperatuur mix je deze er doorheen. Zet weg tot gebruik (niet in de koelkast want dan is de crème straks niet smeerbaar!).

Maak de cranberry botercrème af. Mix de boter met de poedersuiker luchtig. Ook hier geldt weer: zorg voor echt zachte boter én let op het stuiven van de poedersuiker. Wanneer de boter en poedersuiker goed vermengd zijn en de cranberry compote is afgekoeld tot kamertemperatuur of kouder, dan mix je deze er doorheen. Mix goed door totdat je een egale crème hebt. Zet weg tot gebruik (niet in de koelkast want dan is de crème straks niet smeerbaar!).

Nu ga je de taart opbouwen (dit kan pas nadat je biscuits volledig afgekoeld). Neem een taartstandaard of plateau. Neem het eerste biscuit en halveer dit horizontaal. Leg de eerste laag op het plateau en besmeer met de helft van de witte chocolade crème. Leg de andere helft van het biscuit hier boven op en besmeer met 4 flinke eetlepels cranberrycrème. Nu halveer je ook het tweede biscuit horizontaal. Leg weer een laag biscuit op de crème en besmeer deze cakelaag met de andere helft van je witte chocolade crème. Eindig met een laag biscuit.

Nu ga je de gehele taart afstrijken met de cranberrycrème. Het beste werk je met een dunne laag (ook lekkerder voor de smaak) en strijk je dit goed uit met een palletmes. Probeer zo strak mogelijk te werken. Waarschijnlijk houd je nog wat van de crème over, dat is handig om later eventuele oneffenheden nog weg te kunnen werken. Wanneer het er behoorlijk strak uitziet zet je de taart minstens 1 uur in de koelkast zodat alles goed kan opstijven. Het restje van de cranberrycrème laat je buiten de koelkast staan anders is dit straks niet meer smeerbaar.

Haal de cake na een uur uit de koelkast en kijk nog even kritisch naar hoe strak je ‘m hebt ingesmeerd met de crème. Eventuele oneffenheden werk je nu makkelijk weg met een dun laagje extra crème. Als je dit nog gebruikt zet je de taart nog een half uur terug in de koelkast zodat de hele buitenste laag van de taart goed koud is (daardoor stijft je chocoladedrip sneller en beter op).

Nu ga je de chocoladedrip maken. Hak de chocolade fijn en doe in een kommetje. Verwarm de slagroom in een pannetje totdat deze net het kookpunt bereikt. Giet over de chocolade en laat 30 seconden staan. Roer nu door totdat alle chocolade gesmolten is en goed is opgelost in de room. Mocht je het handig vinden om de ganache zo meteen uit te kunnen gieten over de taart in een kannetje dan doe je het mengsel daar nu in, maar je kunt ook goed werken vanuit een kommetje. Laat afkoelen tot kamertemperatuur (doe dit eventueel in de koelkast) en roer nog even goed door wanneer de drip de juiste temperatuur heeft bereikt.

Haal de taart uit de koelkast en ga eerst met behulp van een kannetje en/of lepel met de chocoladedrip langs de randen. Het makkelijkste werk je ongeveer 1 centimeter vanaf de rand en duw je de chocolade steeds op enkele plekken over het randje met je lepel. Wanneer je de hele taart rond bent gegaan kijk je even of je nog extra “drips” wil maken en of de chocolade overal mooi tot het randje loopt. Vervolgens zorg je dat de gehele bovenkant voorzien is van een laag chocoladeganache. Schenk voorzichtig, een te dikke laag stijft niet goed op en zorgt bovendien voor oneffenheden en uitlopers. Zet de taart direct weer een half uur in de koelkast zodat de chocolade kan uitharden.

Haal de taart circa een uur voor het serveren uit de koelkast, op die manier is de cranberrycrème mooi zacht wanneer je de taart gaat eten. Decoreer met kerstchocolaatjes of op een andere manier.

 

Voor Pasen maakte ik voor het eerst een drip cake. Het was even wat werk maar wel ontzettend leuk om te doen. Voor Kerst bedacht ik daarom deze witte chocolade cranberry drip cake. Ik besloot het biscuit een beetje te kruiden met speculaaskruiden omdat ik dat wel bij Kerst vind passen en ook de combi met witte chocolade altijd een succes vind. Het resultaat was super feestelijk én erg lekker. Terwijl ik dit schrijf zit ik van een stukje te genieten 🙂

Veel werk? Reken op ongeveer 4 uur inclusief baktijd en wachttijd voor afkoelen en dergelijke. Je kunt dat ook nog eens verdelen over meerdere dagen als je wil. De biscuits kun je prima een dag eerder bakken en de cranberry compote (zonder te mixen met de boter en poedersuiker) kan best een week in een afgesloten bakje in de koelkast staan. Mij viel het in ieder geval erg mee hoeveel tijd ik hier mee kwijt was.

De drip vond ik dit keer minder spannend (ik had het tenslotte al eens gedaan) maar ik vind ‘m niet heel mooi gelukt. Een volgende keer zou ik toch minder slagroom of meer chocolade in verhouding gebruiken want ik vond ‘m nu nog iets te dun blijven waardoor hij minder mooi drupt.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>