Witte chocolademousse met rabarber saus en ingelegde rabarber

Rabarbersoep met witte choco mousse met logo

Ingrediënten voor 4 personen:
Chocolademousse
•    125 milliliter slagroom
•    1 blaadje gelatine
•    55g melk
•    27g suiker
•    20g witte chocolade pastilles (of in stukjes gehakte chocolade)
Rabarbersaus
•    1 grote stengel rabarber (of 2 kleine)
•    25g suiker
•    150 milliliter water
•    1 steranijs
•    3 takjes dragon
•    Sap van ½ citroen
•    2 eetlepels allesbinder
Ingelegde rabarber
•    1/2 glas homemade lemonade (of sap van ½ citroen met 35 milliliter water en 15g suiker)
•    1 rabarber stengel

Voor dit recept is het handig om een siliconen muffinvorm of bolmatje te gebruiken. Je krijgt het mooist opgemaakte bord door met vormen van diverse groottes te werken.

Begin met het maken van de witte chocolademousse. Week de gelatine in koud water. Klop de slagroom zonder suiker tot yoghurtdikte. Doe de melk met de suiker in een steelpan en verwam op middelhoog vuur totdat het net niet kookt. Haal de pan van het vuur. Los hierin de gelatine en witte chocolade op door goed te roeren met een garde. Laat afkoelen en spatel voorzichtig door de geklopte room. Verdeel de mousse over een silliconen muffinvorm en zet deze 2 uur in de vriezer.

Maak vervolgens de rabarbersaus. Snijd de rabarber in stukken en doe alle ingrediënten behalve de allesbinder samen in een pan. Laat de rabarberbouillon op laag vuur circa 20 minuten trekken. Zeef de bouillon en vang op. Verwarm de saus opnieuw en bind met de allesbinder. Zet weg en laat afkoelen.

Tenslotte maak je de ingelegde rabarber. Wanneer je jonge rabarber gebruikt kun je deze wassen en direct in smalle boogjes snijden. Anders schil je de rabarber eerst en snijd je deze alsnog in smalle boogjes. Doe de rabarberstukjes in een kommetje. Verwarm de lemonade in een steelpan en zodra deze begint te koken giet je dit over de rabarberstukjes. Laat de rabarberstukjes hierin staan tot het serveren maar zeker een uur. Dit sap gebruik je later niet meer maar is wel erg lekker om op te drinken.

Haal de mousse uit de vriezer en leg de bolletjes op de borden Dit mogen prima meerdere bolletjes per bord zijn. Beleg met de ingelegde rabarber en leg deze hier ook omheen. Schenk er vervolgens voorzichtig wat van de rabarber saus omheen.

Wanneer je niet met een siliconenvorm werkt is het zeer lastig de mousse goed te kunnen storten. Dan kun je ‘m het beste invriezen in schaaltjes en hierop de saus en de ingelegde rabarber schenken.

 

Eind april volgden Mark en ik een kookcursus bij de Librije. Een cadeautje voor ons huwelijk, super gaaf! De workshop was echt te gek en wij mochten het dessert maken. Dit recept is daar een afgeleide van. Het dessert wat wij toen maakten bestond nog uit een paar extra componenten maar dat vond ik wat te ver gaan voor op de website. Daarom besloot ik voor deze versimpelde versie van de witte chocolademousse met rabarber saus en ingelegde rabarber te gaan. Zo ontzettend lekker dit! De mousse smelt op je tong en de rabarber geeft het dessert een heerlijk frisse touch. Een must try voor iedereen die van lekker eten houdt! Op de kookcursus waren zelfs niet rabarberfans helemaal verkocht…


4 reacties

Naar het reactie formulier

    • Lucia op 24/05/2016 om 07:16
    • Reageer

    Dit lijkt me weer een erg heerlijk recept. Witte choco mousse met rabarber leuke en verrassende combi.

    1. Dank je wel Lucia! 🙂

  1. Lijkt mij ook heerlijk en ziet er ook heel mooi uit, ik ga het zeker ook eens maken

    1. Thnx lieve mama!

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.