Workshop foodfotografie & styling

Voor mijn verjaardag in november kreeg ik van Mark een nieuwe lens voor onze camera. Na de nodige research was hij er namelijk achter dat je met een vaste 50mm lens de mooiste foodfoto’s kunt maken. Ik moest er even aan wennen zo’n lens waarmee je niet kunt zoomen, maar zelf dichterbij of verderaf van een gerecht moet gaan. Maar eerlijk is eerlijk, met deze lens maak je mooiere foto’s waarin je de details van een gerecht veel beter terug ziet.

De lens was er dus en de spiegelreflexcamera was er al eerder. Maar ja, je materiaal kan nog zo goed zijn, als je er verder niet zoveel vanaf weet krijg je nog steeds niet de mooiste foto’s… Maar Mark gaf mij niet alleen een nieuwe lens cadeau, hij deed er ook meteen een workshop foodfotografie & styling bij (had ik al gezegd dat die jongen echt de beste cadeaus geeft?!). De workshops van december en januari zaten al vol en die van februari viel samen met carnaval. En laten we eerlijk zijn: hoe gepassioneerd ik ook ben over mijn blog, carnaval zal ik er niet voor laten schieten als echte Limbo 😉 Maar afgelopen weekend was het dan zo ver en toog ik naar Voorschoten.

De workshop werd gegeven door Simone, fotografe en zelf foodblogger op Simone’s Kitchen en Alexandra, foodstyliste. Stiekem was ik van te voren een beetje bang dat ik als enige niets wist van de instellingen van mijn camera en hoe het allemaal werkt met diafragma, ISO, sluitertijd en witbalans. Gelukkig bleek dit niet het geval! ’s Ochtends kregen we eerst in een uur alle theorie over deze mooie termen uitgelegd, gevolgd door een lesje styling van Alexandra. Na een heerlijke lunch was het vervolgens tijd om zelf aan de slag te gaan.

Samen met Marjolein van het blog Buur kookt! creëerde ik een paar settings, die nog een stukje beter werden met de tips van Alexandra. Voor de cursus was ons gevraagd een statief mee te nemen. De mijne werd op de avond van voor de workshop uit de doos gehaald dus het was nog even klungelen om het ding goed op te zetten. Maar met wat tips van Simone ging ook dit goed. En ik moet zeggen: wat een verademing om op een statief te fotograferen! Je creëert je setting, kijkt of alles goed staat, past hier en daar nog wat aan en al die tijd blijft je camera fijn op exact dezelfde positie staan. Daarnaast is het een stukje makkelijker spelen met de instellingen en kijken naar het effect hiervan als de camera niet steeds een net wat ander standpunt heeft.

Hier een paar van de foto’s die ik samen met Marjolein maakte en 2 behind the scenes kiekjes. Dankzij wat hulp van Simone wisten we zelfs een goede “schenk” foto te maken, wij waren in ieder geval trots 😉 Helaas bleek wel dat foodfotografie portrait mooier wordt, maar op mijn blog komt dat niet mooi uit en als je op een telefoon of tablet kijkt draaien de foto’s (zoals je nu hieronder ziet als je dit artikel op een mobiel apparaat aan het lezen bent).

DSC_0063 DSC_0065 DSC_0084
Behind the scenes 1 Behind the scenes 2
Eenmaal thuis stond het op de planning om dit ijs van witte sesam met sesamkoekjes en karamel op de foto te zetten en kon ik het geleerde meteen in de praktijk brengen. Hieronder het resultaat. Zie je het verschil met mijn eerder gemaakte foto van crunchy chocolade ijs? Dat witte sesamijs ziet er wat mij betreft toch echt een stukje aantrekkelijker uit!

Ijs van witte sesam met logo Crunchy chocolade ijs met logo
Afgelopen zondag had ik vervolgens afgesproken met Jamie van Koken met Jamie om te gaan bloggen en fotograferen. Inmiddels heeft dat tot een paar kleine aanpassingen op de site geleid die je misschien al opgemerkt had. Maar Jamie leerde mij ook de basis van Lightroom, een programma waarmee je zelf nog wat correcties op je foto’s kunt maken als je camera instellingen toch niet helemaal goed waren.

Dus waar ik voor dit weekend nog al mijn foto’s op de automatische stand schoot en alleen de witbalans een beetje aanpaste, fotografeer ik nu RAW (voor de niet insiders, dit zorgt ervoor dat je de foto nog kunt nabewerken), speel ik met diafragma’s en sluitertijd en weet ik beter hoe ik de foto leuk aan kan kleden om het er ook voor jullie aantrekkelijker uit te laten zien en er voor te zorgen dat jullie hopelijk nog meer van mijn recepten gaan proberen. Kortom: deze workshop is echt een aanrader voor iedereen die mooiere foodfoto’s wil maken! Bedankt lieve Mark voor dit gave cadeau!!

De komende tijd zul je ook nog wat “oude” foto’s voorbij zien komen, want ik loop altijd een beetje achter met het plaatsen van nieuwe recepten. Maar hieronder alvast 2 foto’s die ik deze week maakte toen ik al het geleerde in de praktijk probeerde te brengen. De recepten vind je binnenkort online.

Passievruchtencurd met logo Chocolademousse met passievrucht met logo


11 reacties

Naar het reactie formulier

    • Lucia op 19/03/2015 om 07:22
    • Reageer

    Leuk Sanne, hou zelf ook veel van fotograferen en niet alleen van de gerechten of baksels om op de foto te zetten ik sleep mijn cameraatje vaak mee dus vond het interessant om te lezen. Heb er ook weer wat van opgestoken.
    Succes met het maken van de foto’s.

    1. Wat leuk dat jij ook into fotografie bent! Ik moet eerlijk zeggen dat ik het pas sinds afgelopen weekend echt leuk vind omdat ik nu wat beter begrijp wat ik doe en hoe ik dat kan beïnvloeden 😉

  1. ik heb de workshop vorig jaar gedaan (en inmiddels ook de workshop kunstlicht gevolgd bij Simone) en heb ee echt veel van geleerd. Leuk om je verschil te zien tussen je foto van voor en na de workshop! Ik moet nu ook weleens glimlachen als ik mijn eerste foto’s zie die ik toen toch erg mooi vond

    1. Ja grappig inderdaad om die verschillen te zien 🙂
      Ik krijg bijna de neiging om alles opnieuw te gaan maken en de foto’s te vervangen 😉

  2. Wat leuk Sanne en wat ziet dat er al goed uit! En inderdaad dat sesamijs is een groot verschil hoor.. 😉 Leuk dat je er was!

    1. Ik vond het ook super leuk!! Nogmaals bedankt!! Als je volgende jaar weer kunstlicht workshops geeft ga ik proberen daar ook bij te zijn 🙂

  3. Wat een cadeau zeg! Uiteindelijk is het ook veel leuker om alle camera instellingen zelf te regelen toch? Mooie foto’s!

    1. Ja over cadeaus hier niets te klagen ;)!
      Dit maakt fotograferen inderdaad alleen maar leuker. Bedankt voor het compliment!!

  4. Super leuk om te lezen. Marken zijn gewoon ideale vriendjes 🙂
    Bedankt nogmaals voor het delen van tips & tricks! Ik vind vooral de achter de schermen foto’s leuk, ga ik ook ’n keertje over posten (had ik maar wat meer vrije tijd en minder hobby’s…).

    1. Graag gedaan!! Jij ook bedankt natuurlijk :)!!

  5. P.S. Ik zou Lightroom liever omschrijven als het ontwikkelen van je foto’s (zoals dat vroeger in de donkere kamer gebeurde) i.p.v. het corrigeren van niet helemaal correct belichte foto’s 🙂

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.