Zomerse bulgur salade

Zomerse bulgur salade foto (6)

Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de salade
•    200g volkoren bulgur
•    200g spekreepjes
•    1 kropje baby-romaine sla of little gem
•    1 komkommer (zaadlijsten verwijderd)
•    5 lente uitjes
•    sap van 1/2 citroen
•    4 takjes munt
Voor erbij: muntlabne
•    500ml Griekse yoghurt
•    4 takjes munt
•    1 teen knoflook
•    2 theelepels olijfolie

Voor dit recept heb je een staafmixer of keukenmachine nodig.

Begin een dag van te voren met het maken van de muntlabne. Haal de muntblaadjes van de takjes en snijd fijn. Hak de knoflook fijn of gebruik hiervoor een knoflookpers. Doe 80 ml van de Griekse yoghurt in een hoge beker. Voeg de munt, knoflook en olijfolie hieraan toe. Pureer het mengsel met de staafmixer totdat alles goed gemengd is. Voeg nu de resterende yoghurt toe en roer er doorheen.

Bekleed een zeef met een schone theedoek en hang boven een kom. Schenk het yoghurt mengsel op de theedeek en knoop de punten van de theedoek bijeen. Leg er een bordje op en zet hier iets zwaars op, bijvoorbeeld een conservenblik. Laat de yoghurt minstens 24 uur uitlekken in de koelkast.

Bereid de bulgur volgens de aanwijzingen op de verpakking. Schep de bulgur in een grote kom.

Bak de spekjes krokant in een koekenpak en laat goed uitlekken op keukenpapier.

Snijd de lente uitjes in ringetjes en de sla in dunne reepjes en voeg samen met de spekjes toe aan de bulgur. Halveer de komkommer in de lengte en schraap met een theelepel de zaadlijsten eruit. Deze kun je gebruiken om aardbei komkommer munt sap mee te maken.

Snijd de komkommer in blokjes. Haal de muntblaadjes van de takjes en snijd fijn. Voeg de komkommer en munt toe aan het bulgur mengsel. Voeg tenslotte het citroensap toe en roer alles goed door elkaar.

Haal de muntlabne uit de koelkast en verdeel enkele lepels over de bulgur salade. Serveer de salade met de rest van de muntlabne.

Bron: delicious. juli 2014

 

Nu het volop zomer is, eet ik graag maaltijdsalades. Ze zijn snel klaar, licht verteerbaar en op een warme dag vind ik het altijd lekker om niet warm te eten. Al een tijdje wilde ik iets met bulgur proberen. Op zoek naar inspiratie voor een lekkere salade kwam ik deze variant tegen in delicous. Deze zomerse bulgur salade is heerlijk fris en knapperig. Houd je niet van spekjes en wil je niet vegetarisch eten? Grill er dan lamskebabspiezen bij, die zijn ook erg lekker met de muntlabne.


Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.