«

»

sep 13

De strijd tegen de zwangerschapskilo’s… Update 1

Het kwijtraken van de zwangerschapskilo’s: ik vind het maar een lastig proces. Ik weet dat er genoeg mensen zijn die deze kilo’s maar wat graag zouden willen hebben omdat zwanger worden niet vanzelfsprekend is en dit artikel doet daar ook niets aan af. Maar omdat je vaak alleen maar hoort en leest over mensen die ineens/vanzelf weer op hun oude gewicht zitten en ik dat nogal vind tegenvallen hierbij een blog over die andere kant…

11 augustus
Vandaag is Dex een half jaar, wauw wat vliegt de tijd! Ik stap ’s ochtends op de weegschaal en ben niet blij. 63,2 kilogram, waar ik voor de zwangerschap 57,5 woog en met de bruiloft (2 maanden eerder) zelfs 56,5. Hoe kan dit? Ik was maar 12 kilogram aangekomen in die 40 weken en de helft zit er 6 maanden na de bevalling nog steeds aan. In de eerste week na de bevalling verloor ik wat kilo’s maar sindsdien blijft mijn gewicht hangen tussen de 62,5 en 63,5 kilogram. Het maakt niet uit hoeveel of weinig ik eet, er gaat gewoon niets vanaf. Zo frustrerend! Vooral omdat ik genoeg andere meiden ken die na de zwangerschap aten wat ze wilden en bij wie de kilo’s eraf vlogen.
Inmiddels ben ik er helemaal klaar mee en vind ik het toch tijd voor actie. Goede voornemen: vanaf nu weer 3x per week sporten (ik kan weliswaar nog niet alles doen en veel minder intensief dan voorheen maar iedere beweging moet helpen) en weer gezonder eten. Diëten daar geloof ik niet in en af en toe zondigen mag best maar ik mag wel iets strenger zijn dan de laatste weken. Hoewel het bij de vorige paar pogingen niet hielp wil ik het toch weer eens proberen. En als extra stok achter de rug ga ik jullie af en toe een update geven…

Ik besluit in ieder geval voortvarend te beginnen en stop snel wat gezonde snacks in m’n tas (hopelijk het wapen tegen al die chocolade op kantoor) en ga nog voordat ik ga werken een half uurtje baantjes zwemmen. Zo, dat voelt lekker!

15 augustus
Na een paar dagen gezond eten, alle alcohol aan m’n neus voorbij laten gaan en meer sporten mag ik van mezelf weer op de weegschaal: 64kg. WAAAAT???!! Hoe kan dat? Zoveel woog ik voor het laatst toen ik nog zwanger was en daarvoor heb ik dit nog nooit aangetikt. Dit werkt echt zo demotiverend!! Maar ik besluit niet op te geven. Misschien moet mijn lijf even wennen? De werkdag begint met een ontbijtsessie met croissantjes en scones van De Bakkerswinkel maar ik heb thuis ontbeten en laat alles voorbij gaan en neem wat fruit.

17 augustus
Na weer 2 dagen gezond doen én een sportsessie mag ik van mezelf nog een keer op de weegschaal en die geeft gelukkig weer 63,2kg aan. Nog steeds frustrerend dat er niets af is maar beter dan aankomen in ieder geval.
21 augustus
En we zijn weer terug bij 64kg… Okay ik heb donderdagavond tijdens de teambuilding een paar wijntjes gedronken en een 3 gangen menu gehad en vrijdag een paar stukjes chocolade en een klein stukje Limburgse vlaai tijdens ons weekendje weg. Maar daar staat tegenover dat ik de rest van het weekend de alcohol bewust heb laten staan en veel beweging heb gehad: namelijk wandelen en ruim 40km op de wielrenfiets door de Limburgse heuvels. De tranen staan in m’n ogen als ik mezelf in de spiegel bekijk. Ik pas nog steeds bijna niets van mijn oude kleren en mijn gewicht zit nog op dat van 6 maanden zwanger. Wat doe ik verkeerd? Gelukkig stond er voor einde dag nog een zwemsessie op het programma en die gaat lekker dus dat helpt om weer wat positiever te denken.
26 augustus
Naast het zwemmen op maandag heb ik op woensdag een pittig Mom in Balance lesje gedaan. De hele week heb ik gezond gegeten, niet gesnoept en niet gedronken. Fijn dat de weegschaal eindelijk 62,9 aangeeft. Nog steeds niet echt iets om blij van de worden want de laatste maanden zat mijn gewicht eigenlijk steeds rond de 62,5 maar goed het begint in ieder geval een ietsiepietsie te zakken sinds ik hiermee begonnen ben. Dit weekend wordt een challenge want Mark is zondag jarig dus ontbijt ik vandaag in plaats van met de gebruikelijke weekendbroodjes maar gewoon met yoghurt, fruit en havermout. Daarna ga ik lekker sporten Het blijkt een heftige les met meer joggen dan ik tot nu toe gedaan heb, gevolgd door een soort CrossFit met 5 burpees, 10 push ups, 15 sit ups en 20 squats en die serie dan 10x achter elkaar. Daarna weer joggen en nog planken. Ik ben kapot als ik thuiskom maar het voelt heerlijk! Die gezonde lunch van rogge crackers met geprakte avocado en een bakje fruitsalade heb ik dus wel verdiend!

30 augustus
Zo dat sporten van zaterdag heb ik geweten; 2 dagen gierende spierpijn gehad. Op Mark z’n verjaardag heb ik ondanks dat ik heerlijke carrotcake cupcakes en millionaires brownies had gebakken van beide slechts een mini hapje van 0,5cm2 ofzo gehad. Proeven voor het blog vind ik toch wel belangrijk maar ik besluit vol te houden. Ook van de snacks neem ik slechts de groente (zonder dip!) en een paar stukjes stokbrood. Bij het uiteten ’s avonds heb ik me beperkt tot 1 glas rosé en daarna ben ik weer overgeschakeld op thee en water. Ik ben trots op mezelf. Maandagochtend start ik de week weer met een zwemsessie. De eerste 2 baantjes zijn niet fijn met alle spierpijn in mijn lijf maar daarna lijkt het juist te helpen. Later op de ochtend was er op werk champagne en 2 soorten taart en ook op dinsdag was er taart maar alles heb ik aan mijn neus voorbij laten gaan. Iedere drang naar chocolade (en die is er regelmatig!) laat ik voorbij gaan en los ik soms op met een cracker, maïswafel of een handje rozijnen. Hoewel de weegschaal nog steeds blijft hangen op 62,8kg vind ik dat ik lekker bezig ben. Hopelijk ga ik dat vanzelf terugzien als ik nog even volhoud…
1 september
Het is limiteds dag op kantoor. De nieuwe smaken komen uit en overal staan proefbakjes. Zelf help ik mee in de winkel en heb ik dus ook veel chocolade in m’n handen om te breken. Maar ik blijf overal vanaf. ’s Avonds is er een diner. Het is shared dining en ik houd het bij kleine porties. Ook laat ik de alcohol staan en houd het bij water en thee. Als ik ’s avonds thuis kom ben ik trots op mezelf. Ik zit er inmiddels lekker in 🙂
7 september
Nog steeds ben ik trots op mezelf. De afgelopen weken heb ik de 3x sporten per week altijd makkelijk gered en dat ritme zorgt er voor dat ik veel lekkerder in m’n vel zit. Ook deze week heb ik op zaterdag, maandag en woensdag hard gesport (hallo spierpijn!) en het lukt me nog steeds goed om niet te snoepen en alcohol te beperken tot maximaal 1 avond per week. Zaterdagavond hebben we gegeten bij Rijks en heb ik gewoon gegeten waar ik zin in had maar de rest van de week heb ik gezonde en lichte maaltijden gekookt en niet gesnoept. De weegschaal staat inmiddels al bijna een week op 62,4 kg. Nog steeds niet minder dan de afgelopen maanden helaas, maar ik kan het nu iets beter hebben. Natuurlijk wil ik nog steeds dat het omlaag gaat maar meer dan 3 keer per week sporten en gezond eten kan ik niet doen. Ik ga mezelf niet uithongeren. Op de een of andere manier voelt het nu meer alsof ik het onder controle heb en mezelf in ieder geval niets kan verwijten.
12 september
Wooohooo, vanochtend zei de weegschaal 61,9. Dat is voor het eerst sinds lange tijd dat er een getal onder de 62 staat. Hoewel het nog steeds ver van mijn doel af is ben ik toch erg blij met deze stap in de goede richting. Ook pas ik inmiddels weer in 3 van m’n oude broeken (okay 1 daarvan had ik hiervoor altijd met een riem aan…). Zaterdag heb ik weer hard gesport en bij het feestje wat we ’s avonds hadden alleen water gedronken (ik was de bob) en een beetje opgelet met eten. Ook heb ik het weekend ontbijt weer geskipt en vervangen voor yoghurt met fruit en granen en bij de zondagmiddag lunch heb ik de croissantjes links laten liggen. Gisteravond heb ik thuis gesport waarna ik ging uiteten met vriendinnen. Daarbij heb ik de alcohol en het koekje bij de koffie geskipt en ging ik voor 2 voorgerechten (waarna ik bomvol zat) in plaats van een voor- en hoofdgerecht. Binnenkort gaan we op vakantie en ik heb me voorgenomen ook daar het sportregime door te zetten. Veel zwemmen maar ook de hardloopschoenen (al kan ik alleen nog kleine afstanden zonder last van m’n bekken te krijgen) en de trainingsband van Mom in Balance gaan mee in de koffer. Qua eten ga ik op vakantie iets minder streng doen maar ik wil nog steeds goed letten op gezonde en lichte maaltijden. Ik ben benieuwd waar we over een maand staan….


2 reacties

 1. Marjon

  Niet zo streng zijn voor jezelf! Gaat echt wel weg. Probeer anders te focussen op je energie niveau na het sporten ipv kilo ‘s. Dat is vast motiverender!
  Goood luck!
  (Herken je verhaal wel hoor vind het ook te langzaam gaan maar geduld is een schone zaak…)

  1. Sanne Arts

   Dank je wel voor je lieve reactie! Laatste weken kan ik de kilo’s idd wat beter loslaten maar meer omdat ik niet zou weten wat ik nog meer kan doen dan ik nu doe. En idd zit ik door het sporten ook gewoon beter in m’n vel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>