Ingrediënten voor 1 vlaai (10 stukken);
Voor het deeg
• 100 milliliter melk
• 7g gedroogde gist
• snufje zout
• 200g bloem
• 15g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
• 2 eetlepels suiker
• 2 eetlepels olijfolie
• 1 eidooier
Voor de vulling
• 750g verse abrikozen
Voor de kruimellaag
• 160g ongezouten roomboter
• 150g lichte basterdsuiker
• 200g bloem
• snufje zout
Begin met het maken van het deeg. Verwarm de melk in een pannetje tot lauw (niet heet!) en los de gist hierin op met een garde. Zet dit mengsel even aan de kant.
Neem een beslagkom en doe onderin het zout. Zeef de bloem hierboven. Maak een kuiltje in het midden van de bloem en doe hierin de boter, suiker, olijfolie en eidooier.
Voeg nu het melk-gist mengsel toe en roer door met een vork om de ingrediënten alvast een beetje te mengen. Kneed het deeg vervolgens met de hand goed door totdat je een mooie bol hebt waar geen blokjes boter etc. meer inzitten. Het deeg kan vrij plakkerig zijn. Om er voor te zorgen dat het niet teveel aan je handen blijft plakken kun je je handen inwrijven met een heel klein scheutje olijfolie.
Leg de deegbal in de beslagkom, dek af met plasticfolie en laat het deeg op een warme plek een half uur rijzen.
Ga ondertussen verder met het maken van de kruimellaag. Snijd de boter in blokjes en meng met de suiker, bloem en het zout. Kneed het snel tot een los kruimelig deeg. Wanneer je te grote brokken krijgt kun je het deeg het best weer kruimelen door het te wrijven door je vingers.
Maak ook alvast de vulling. Schil de abrikozen, snijd in kwarten en verwijder de pit.
Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht). Vet een vlaaivorm (doorsnede circa 30 centimeter) goed in met boter en bestuif licht met bloem.
Kneed het vlaaideeg nog even snel door en rol dan uit op een met bloem bestoven werkblad tot een lap ter grootte van je vlaaivorm. Bestuif ook je deegroller licht met bloem om plakken te voorkomen.
Bekleed de vlaaivorm met het deeg en druk de randen goed aan. Vul met de gesneden abrikozen en bestrooi met de kruimellaag.
Bak de vlaai in 30 minuten in het midden van de oven. Laat volledig afkoelen in de vorm.
Het was al een tijd geleden dat ik zelf vlaai gemaakt had dus ik vond het wel weer eens tijd. Begin juli kwamen mijn ouders langs en dat vond ik een mooie gelegenheid. Van de bakker kies ik eigenlijk bijna altijd voor abrikozen of kersenvlaai. Kersen had ik al eens gemaakt dus besloot ik dit keer voor de abrikozen kruimelvlaai te gaan. Persoonlijk vind ik wel echt dat je die kruimellaag nodig hebt want vlaaideeg is niet heel zoet en anders vind ik de smaken te vlak. Wil je liever geen kruimellaag? Dan kun je eventueel wat suiker door de abrikozenvulling mengen.
4 reacties
Naar het reactie formulier
We hadden hetzelfde idee blijkbaar.. heb gisteren een soortgelijke taart gemaakt met een vulling van creamcheese. Grappig! Krijg er weer zin in als ik die mooie foto van jou zie. Groetjes Laura
Auteur
Hihi leuk om te horen 🙂 Dat klinkt ook erg lekker zeg!
Dankjewel San voor je heerlijke recept.
En alles zo duidelijk uitgelegd. Je schrijft het zo leuk. Momenteel hebben we veel kersen in huis. Kan ik die in plaats van abrikozen nemen?
De abrikozen die ik pas kocht werden niet rijp en zoet. Waar koop jij ze? Heb je nog tips wat dat betreft? Abrikozen zouden goed zijn bij hoge bloeddruk, precies wat ik kan gebruiken.
Fijne zondag. Liefs,
Riny
Auteur
Hoi Riny,
Dat moet zeker kunnen. Sterker nog, er staat ook een recept met kersen online, die vind je hier: https://uitdepanvansan.nl/kersenkruimelvlaai/
Ik heb vaak precies hetzelfde met abrikozen! Ik vind ze daarom om zo te eten vaak niet zo lekker maar voor het bakken maakt het niet uit als ze nog wat harder zijn. Maar ik koop mijn fruit vaak gewoon bij de AH, dus zou verwachten dat het bij een groentewinkel beter zou moeten zijn?!
Jij ook fijne dag! Groetjes!