Abrikozenvlaai met korstdeeg

Ingrediënten voor 1 vlaai (circa 10 stukken):
Voor het deeg
•    350g zelfrijzend bakmeel
•    Snufje zout
•    175g suiker
•    150g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
•    3 eetlepels melk
•    1 ei
Voor de vulling
•    14 verse abrikozen
•    3 eetlepels suiker

Begin met het maken van het deeg. Zeef het zelfrijzend bakmeel met het zout en de suiker boven een beslagkom. Snijd de boter in kleine stukjes en voeg toe samen met de melk en het ei. Kneed tot een soepel deeg.

Verdeel het deeg in 2 porties, 1 van circa 2/3 en 1 van circa 1/3. Wikkel beide deegbollen in een stuk plastic folie en laat ongeveer een half uurtje rusten in de koelkast.

Ondertussen maak je alvast de vulling. Halveer alle abrikozen en verwijder de pit en schil.

Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht). Vet een vlaaivorm (doorsnede circa 30 centimeter) goed in met boter en bestuif licht met bloem. Neem de grote bol deeg en kneed dit nog even snel door. Rol dan uit op een met bloem bestoven werkblad tot een lap ter grootte van je vlaaivorm. Bestuif ook je deegroller licht met bloem om plakken te voorkomen.

Bekleed de vlaaivorm met het deeg en druk de randen goed aan. Beleg de bodem met de gehalveerde abrikozen en bestrooi met de 3 eetlepels suiker. Neem nu de kleine bol deeg en kneed ook deze nog even door. Rol wederom uit op een met bloem bestoven werkblad. Snijd met een scherp mes of pizzasnijder repen van circa 1 centimeter breed van het deeg en beleg daarmee de bovenkant van de vlaai in een rasterpatroon.

Bak de abrikozenvlaai met korstdeeg in circa 35 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar.

 

Zoals het een Limburger betaamt ben ik dol op vlaai. Maar stiekem vind ik de variant met zogenaamd linzendeeg of korstdeeg veel lekkerder dan die met het traditionele gistdeeg. Ik had deze alleen nog nooit zelfgemaakt. Hoog tijd om daar verandering in te brengen, dus voor Mark zijn verjaardag maakte ik deze abrikozenvlaai met korstdeeg. Wij vonden ‘m zelf erg lekker en ook bij onze gasten viel dit recept goed in de smaak. Uiteraard kun je volop variëren met de vulling die je gebruikt.


Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.