Ingrediënten voor een bombe voor circa 12 personen:
Voor het biscuit
• 8 eieren
• 240g suiker
• 16g vanillesuiker
• 180g bloem
• 60g maizena
Voor de witte chocolademousse
• 180g witte chocolade
• 4 blaadjes gelatine
• 700 milliliter slagroom
• 60g suiker
Voor de passievruchtenbavarois
• 6 passievruchten
• 1,5 blaadje gelatine
• 25g suiker
• 200 milliliter slagroom
Verder
• 2 porties passievruchtencurd
• 4 passievruchten in kwarten ter garnering
• witte chocolade schaafsel ter garnering
Begin met het maken van de passievruchtencurd volgens dit recept. Dit kun je eventueel al een paar dagen eerder doen, want deze blijft wel even goed. Sowieso moet de curd helemaal afgekoeld en opgesteven zijn voor gebruik.
Nu ga je de witte chocolademousse maken. Week de gelatine in een soepbord of schaaltje met koud water. Klop 500ml slagroom lobbig (zonder suiker te gebruiken). Hak of rasp de witte chocolade fijn.
Verwarm de resterende slagroom met de suiker in een pan (niet laten koken). Haal de pan van het vuur, voeg de witte chocolade toe en laat oplossen in de warme room. Knijp de gelatine goed uit, voeg toe aan het chocolademengsel en roer goed door totdat de gelatine helemaal is opgelost. Laat dit mengsel even op het aanrecht staan om verder af te koelen.
Meng 1/3 van de lobbige slagroom met het afgekoelde chocolademengsel (familie maken). Als het goed gemengd is kun je de rest van de lobbige slagroom en luchtig doorheen spatelen. Schenk de mousse in een kom en zet weg in de koelkast om op te stijven.
Ga verder met de passievruchtenbavarois. Halveer de passievruchten en lepel ze uit. Wrijf het mengsel door een zeef zodat de pitjes achterblijven. Eventueel kun je deze bewaren ter decoratie. Je hebt ongeveer 150 milliliter passievruchtensap nodig. Week de gelatineblaadjes in een soepbord of schaaltje met koud water. Klop de slagroom lobbig zonder suiker te gebruiken.
Verhit het passievruchtensap met de suiker in een pan en blijf roeren met een garde totdat de suiker is opgelost. Knijp de gelatine goed uit, voeg toe aan het passievruchtensap en roer goed door totdat de gelatine helemaal is opgelost. Meng 1/3 van de lobbige slagroom met het passievruchtmengsel (familie maken). Als dit goed gemengd is kun je de rest van de slagroom er luchtig doorheen spatelen. Schenk de mousse in een kom en zet weg in de koelkast om op te stijven.
Verwarm de oven voor op 175 graden (elektrisch).
Vervolgens maak je het biscuit. Mix de eieren met de suiker en vanillesuiker in zo’n 10 minuten schuimig en luchtig. Zeef de bloem en maizena en voeg dit toe aan het eiermengsel. Spatel dit er voorzichtig doorheen totdat al het meel is opgenomen. Bekleed een bakplaat van circa 30 bij 40 centimeter met bakpapier en giet de helft van het beslag hierop. Bak het biscuit in circa 20 minuten gaar. Haal het biscuit met bakpapier van de bakplaat. Pak een nieuw stuk bakpapier en bestrooi dit met een beetje suiker. Nu verwijder je voorzichtig het bakpapier waarop je het biscuit gebakken hebt en leg je de cake op het nieuwe vel bakpapier. Herhaal dit bakproces voor de andere helft van het beslag. Laat beide plakken biscuit goed afkoelen.
Tenslotte ga je verder met het opbouwen van de taart. Wanneer de eerste plak biscuit goed is afgekoeld bestrijk je deze ruim passievruchtencurd. Gebruik circa 5 eetlepels. Vervolgens verdeel je hier zo’n 8 opscheplepels van de opgesteven witte chocolademousse overheen. Strijk mooi glad met een palletmes.
Haal de cakerol uit de koelkast en snijd in dunne plakken van ongeveer 1 centimeter dikte. Probeer de dikte van alle plakjes zoveel mogelijk gelijk te houden. Bekleed de kom met de plakjes cakerol.
Vul de rest van de kom op met de passievruchtenbavarois. Doe de resterende passievruchtenbavarois in een spuitzak en leg weg in de koelkast. Neem nu de plak biscuit ter grootte van de kom en bestrijk aan 1 kant met 4 eetlepels passievruchtencurd. Leg het biscuit voorzichtig met de bestreken kant op de bavarois. Druk heel voorzichtig zo goed mogelijk aan. Let op voor overstromen!
Zet de bombe nu circa drie uur in de vriezer om goed op te stijven.
Neem een taartschaal of bord met een iets grotere doorsnede dan de kom waarin je de bombe hebt gemaakt. Zet deze op de kom en draai het geheel om. Verwijder voorzichtig de plastic folie van de bombe. Garneer met wat witte chocolade schaafsel, toefjes van de bavarois en verse passievruchten.
Bron voor het biscuit: Laura’s bakery
Bron voor de passievruchtenbavarois: Hap & Tap
Okay ik geef het toe dit is niet bepaald een receptje wat je even maakt 😉 Maar hij stond nog op mijn bucket list en dus moest ik er aan geloven. En hoewel je misschien denkt, dit ga ik echt nooit zelf maken was de smaak wel echt fantastisch en de moeite zeker waard! Sowieso, als je van bakken houdt, net als ik, dan is dit eigenlijk gewoon een leuk project 🙂 Ik bakte deze taart voor mijn moeder die morgen jarig is. Een goed excuus vond ik om een keer all out te gaan op taartengebied. Maar dit is ook een goede afsluiting van een uitgebreid familiediner, bijvoorbeeld met Pasen. Vanmiddag komt mijn familie ‘m in ieder geval testen maar stiekem namen wij gisteren al een klein stukje. Want op de regel dat ik alles eerst geproefd moet hebben voordat het online komt maak ik zelfs voor mama geen uitzonderingen 😉 Lieve mam, alvast gefeliciteerd met je verjaardag!!
4 reacties
Naar het reactie formulier
Lieve Sanne,
Dank je wel, voor het maken van deze taart.
Hij is heel goed gelukt en hij smaakt echt heerlijk.
Vanmiddag gaan we ook de Charlotte russe taart proeven, die ik gisteren gemaakt heb.
Daar ben ik ook erg benieuwd naar.
xxx
Auteur
Graag gedaan!! Weet zeker dat jouw Charlotte ook heerlijk is 🙂
Beste Sanne,
Ik ben je bombe op dit moment aan het maken voor het kerstdiner morgen avond. Ik laat de bombe vannacht in de vriezer staan, denk ik? Hoe lang voor het opdienen mag ik de bombe uit de vriezer halen?
Hartelijke groet,
Maartje
Auteur
Hoi Maartje,
Sorry ik heb heel erg lang niet op mijn blog ingelogd en zie je reactie nu pas.
Ik hoop dat het helemaal goed gekomen is en jullie de bombe erg lekker vonden!
Liefs, Sanne