Ingrediënten voor minstens 16 personen:
Voor de cake
• 300g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
• 300g fijne suiker
• 140g lichte basterdsuiker (lichtbruin)
• 3 eieren
• 100g cacaopoeder
• 160ml karnemelk
• 60ml water
• 330g bloem
• 2 theelepels bakpoeder
• 1 theelepel baking soda
• Snuf zout
Voor de gezouten karamel
• 200g fijne suiker
• 2 eetlepels golden syrup (o.a. verkrijgbaar bij Jumbo)
• 60ml water
• 40ml mascarpone
• 80ml slagroom
• 60ml zure room
• 1 theelepel versgemalen zeezout
Voor de chocoladekaramelcrème
• 200g fijne suiker
• 2 eetlepels golden syrup (o.a. verkrijgbaar bij Jumbo)
• 60ml water
• 120ml mascarpone
• 240ml slagroom
• 450g Tony’s Chocolonely pure chocolade (of andere pure chocolade met meer dan 70% cacao)
• 450g ongezouten roomboter
Begin met het maken van de gezouten karamel. Breng de suiker met de golden syrup en het water aan de kook in een pan. Laat het mengsel zo’n 10 minuten koken. Het mengsel zou nu een karamel kleur moeten krijgen. Roer ondertussen de mascarpone en de slagroom goed door elkaar in een kom totdat er geen klontjes meer in het mengsel zitten. Breng dit mengsel samen met de zure room en het zeezout in een aparte pan aan de kook. Haal van het vuur af zodra het zout is opgelost in de room.
Voeg het hete room mengsel nu toe aan het karamel mengsel. Pas op want het zal omhoog gaan borrelen wanneer je het samenvoegt. Roer de 2 mengsels voorzichtig goed door elkaar en zet weg om af te koelen.
Nu ga je door met het maken van de chocoladekaramelcrème. Breng de suiker met de golden syrup en het water aan de kook in een pan. Laat het mengsel wederom zo’n 10 minuten koken. Roer ondertussen de mascarpone en de slagroom goed door elkaar in een kom totdat er geen klontjes meer in het mengsel zitten. Breng dit mengsel in een aparte pan aan de kook en haal van het vuur zodra het mengsel kookt.
Voeg het hete room mengsel nu toe aan het karamel mengsel. Pas op want het zal omhoog gaan borrelen wanneer je het samenvoegt. Roer de 2 mengsels voorzichtig goed door elkaar en zet even weg om een beetje af te koelen. Hak de chocolade in stukjes en voeg deze toe aan het karamelmengsel. De chocolade zal smelten door de warme karamel. Mix het geheel in zo’n 10 minuten goed door elkaar. Voeg tenslotte de boter in stukjes toe en mix het geheel wederom goed door elkaar totdat je een mooie luchtige crème hebt. Zet de chocoladekaramelcrème en de gezouten karamel in de koelkast om verder af te koelen terwijl je doorgaat met het maken van de cake.
Verwarm de oven voor op 170 graden (hetelucht) en bekleed 3 bakvormen met een doorsnede van circa 16-18 cm met bakpapier. Je kunt ook gewoon 3 keer met dezelfde vorm bakken en tussendoor afwassen.
Mix de boter samen met de fijne suiker en de lichte basterdsuiker tot een luchtige crème. Voeg de eieren één voor één toe en mix steeds goed. Voeg het volgende ei pas toe wanneer het vorige ei volledig is opgenomen in het botermengsel.
Klop de cacaopoeder met de karnemelk en het water tot een dikke pasta. Zeef de bloem, het bakpoeder, de baking soda en het zout boven een kom. Voeg nu ongeveer een vierde deel van het cacaomengsel toe aan het botermengsel en mix op lage snelheid tot een gladde crème.. Voeg vervolgens ongeveer een vierde deel van het bloemmengsel toe aan het botermengsel en mix wederom op lage snelheid tot een gladde crème. Herhaal dit totdat alle ingrediënten goed gemengd zijn.
Verdeel het beslag over de 3 bakvormen en bak de cakes in ongeveer 25 minuten gaar in het midden van de oven. De cake is goed wanneer de bovenkant licht terug veert wanneer je erop drukt. Laat de cakes circa 5 minuten afkoelen in de vorm en zet ze vervolgens op een rooster en laat ze helemaal afkoelen voordat je verder gaat met het in elkaar zetten van de taart.
Wanneer de cakes helemaal zijn afgekoeld, zet je de minst mooie op een bord. Verdeel 3 eetlepels van de gezouten karamel over de cake. Verdeel vervolgens 4 eetlepels van de chocoladekaramelcrème over de karamellaag. Als je gezouten karamel niet goed opgestijfd is dan kun je deze ook eerst mengen met de chocoladekaramelcrème en de combinatie dan op de taart smeren. Zet vervolgens de tweede cakelaag op de frosting en smeer wederom in met 3 eetlepels gezouten karamel gevolgd door 4 eetlepels chocoladekaramelcrème. Zet nu de laatste cakelaag op de taart (gebruik hiervoor de cake die het mooist glad is geworden, dan krijg je het mooiste eindresultaat). Meng 3 eetlepels gezouten karamel met 4 eetlepels chocoladekaramelcrème en smeer dit op de bovenkant van de taart. De zijkanten bestrijk je met de chocoladekaramelcrème totdat de taart volledig en evenredig bedekt is met een goede laag frosting. Waarschijnlijk houd je nog flink wat frosting over (dit was bij mij in ieder geval wel zo).
Voor een mooi effect kun je strepen trekken in de zijkant van de taart door met je paletmes van boven naar beneden rechte strepen te maken in de frosting. Op de bovenkant kun je hetzelfde doen maar trek dan het paletmes van binnen naar buiten. Besprenkel de taart vervolgens met versgemalen zeezoutvlokken.
Bron: Hummingbird Bakery app “Cake Days”
Op mijn werk hebben we de traditie om taart te bakken voor de persoon die na jou jarig is. Zo kreeg ik een heerlijke abrikozen crumble taart voorgeschoteld op mijn verjaardag. Al vrij snel daarna was het mijn beurt. Ik moest taart maken voor een collega die 30 werd en dat vroeg natuurlijk om een bijzondere creatie. Aangezien zij gek is op onze melk karamel zeezout reep (wie niet 😉 ), was de keuze snel gemaakt toen ik dit recept tegen kwam. Deze taart is niet moeilijk te maken maar kost wel even wat tijd. Op een koude zondag of in de kerstvakantie heb je vast wel even tijd, want geloof me deze taart is de moeite zeker waard! Mijn collega’s waren namelijk zeer enthousiast en ik zelf ook. De combinatie van chocolade met karamel is top en het korreltje zout geeft de taart net dat beetje extra. Dus alle chocolade addicts, duik snel de keuken in en ga aan de slag want hier scoor je zeker punten mee.
Het zal je niet verbazen als je de ingrediëntenlijst bekijkt, maar deze taart ligt nogal zwaar op de maag 😉 Snijd er dus kleine stukjes van.
2 reacties
Ziet er weer heel aantrekkelijk uit. Wel veel werk inderdaad maar misschien ga ik hem toch wel een keer maken. Leuk dat je zo actief bent met je blog. Iedere dag mail met een leuk recept. Veel werk voor je maar voor ons leuk! Succes verder!
Auteur
Wat leuk dat je zo enthousiast bent 🙂 Dank je wel!
Dit recept is inderdaad veel werk maar wel heel erg lekker. Gewoon bewaren voor op relaxte zondag of voor in de vakantie 😉