Cranberry witte chocolade broodjes

Cranberry witte chocolade broodjes-met logo

Ingrediënten voor 18 kleine broodjes:
Voor het deeg
• 7g droge gist
• 60 milliliter lauwwarm water
• 125g suiker
• 120 milliliter melk
• 115g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
• Snufje zout
• 1 ei
• 400g bloem
Voor de vulling
• 1 portie cranberry compote
• 150g witte chocolade pastilles (of hak een reep in stukjes)
• Evt. nog enkele (gedroogde) cranberries ter garnering

Begin met het maken van het deeg. Zeef de bloem.

Meng het gist met een klein beetje van de suiker en het water. Laat dit even staan. Na een paar minuten zullen er belletjes ontstaan, dit betekent dat het gist aan het werken is.

Verwarm de melk met de boter in een steelpannetje op laag vuur totdat de boter gesmolten is. Verwijder dan direct van het vuur.

Voeg in een kom het gistmengsel met het botermengsel, de rest van de suiker, het zout, het ei en ongeveer de helft van de bloem samen. Roer met een lepel door elkaar tot een egale massa. Voeg vervolgens de rest van de bloem in delen toe en roer steeds door met de lepel totdat alle bloem is opgenomen. Kneed het deeg vervolgens nog ongeveer 5 minuten. Vet je handen voor het kneden even in met een klein beetje olie, dit zorgt ervoor dat het deeg niet zo blijft plakken. Mocht het deeg toch nog te veel plakken dan kun je eventueel nog wat extra bloem toevoegen.

Neem een schone beslagkom en vet deze in met een klein beetje olie. Leg het deeg in de kom en draai het een keer rond zodat het gehele deeg bedekt is met de olie. Dek de kom af met plastic folie en laat het deeg ongeveer 1 uur op een warme plek rijzen.

Maak ondertussen alvast de vulling. Maak de cranberry compote volgens dit recept en zet 50 gram van de witte chocolade apart.

Verwarm de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte).

Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een langwerpige lap van ongeveer 1 centimeter dikte. Verdeel de cranberry compote gelijkmatig over het deeg. Bestrooi met 100 gram van de witte chocolade pastilles. Rol het deeg vervolgens op over de lange zijde.

Snijd de uiteindes van de deegrol af voor mooie rechte stukken. Verdeel het deeg nu in 18 plakjes van ongeveer gelijke dikte.

Neem een bakplaat en bekleed deze met bakpapier. Leg de plakken deeg hierop in de vorm van een kerstboom (in rijen van 1, 2, 3, 4 en 5 broodjes en een stam van 3 broodjes) wanneer je dit recept net als ik voor kerst bereid. Bak de broodjes in het midden van de voorverwarmde oven gaar in circa 25 minuten.

Smelt de achtergehouden witte chocolade au bain marie en besprenkel de broodjes ermee.

 

Tijdens onze vakantie in Jamaica bedacht ik de nodige recepten voor de feestdagen. Deze feestelijk cranberry witte chocolade broodjes zijn er daar eentje van. Ze kunnen natuurlijk ook prima buiten de kerst. Je kunt er dan eventueel ook 9 grote broodjes van maken zoals in dit recept voor kaneelbroodjes. Dit is een heerlijk verwenrecept voor bij het ontbijt of de brunch. Eventueel kun je de broodjes al een dag eerder maken en, wanneer je dat lekker vindt, nog even 5 minuutjes in de oven leggen voordat je ze serveert.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.