Feestelijk citroen passievrucht dessert

Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de passievruchtenmousse
•    3 passievruchten
•    1 blaadje gelatine
•    15g suiker
•    100 milliliter slagroom
Voor de meringue
•    Eiwit van 1 ei
•    Snufje zout
•    33g fijne kristalsuiker
•    30g poedersuiker
Verder nodig
•    Helft van de citroen repen (ongesneden)
•    4 eetlepels lemon curd
•    1 passievrucht

Wanneer je de lemon curd zelf maakt, doe je dat eerst volgens dit recept. Je kunt dit prima al een aantal dagen tot 2 weken van te voren doen. Doe het uiterlijk 2 dagen van te voren zodat de lemon curd goed kan afkoelen en opstijven voordat je hem gebruikt, zodat je dezelfde portie ook kunt gebruiken voor het maken van de citroen repen (die 4 eetlepels lemon curd die je voor dit dessert nodig hebt kun je wel weglaten uit het recept van de citroen repen).

Als de lemon curd is afgekoeld en opgesteven, ga je de citroen repen maken. Dat doe je volgens dit recept. Neem ongeveer de helft van het volledig afgekoelde baksel voordat je het in repen gaat snijden en steek hier 4 kleine rondje uit. Bewaar luchtdicht totdat je het dessert gaat opdienen. De rest van de citroen repen kun je zo opeten. Geen straf 😉

Ga verder met het maken van de meringue. Ook dit zou ik aanraden een dag van te voren te doen. Verwarm de oven voor op 100 graden (hetelucht). Neem een vetvrije kom en doe hierin het eiwit met een snufje zout. Klop met de mixer tot een schuim. Wanneer het begint te schuimen voeg je in kleine beetjes de kristalsuiker toe terwijl je blijft kloppen. Klop door totdat alle suiker goed gemengd is en je een stevig schuim hebt. Nu spatel je de poedersuiker hier voorzichtig doorheen.

Bekleed je ovenbakplaat met een vel bakpapier en smeer het schuim met een paletmes in een dunne laag uit over het bakpapier. Droog het schuim 1,5 uur in de voorverwarmde oven. Laat vervolgens nog minstens 2 uur in de oven staan afkoelen zonder dat je de ovendeur tussendoor open maakt (een nacht kan ook). Wanneer de meringue volledig is afgekoeld, breek je ‘m in stukjes. Bewaar luchtdicht (bijv. in een bewaarbak) en op kamertemperatuur tot gebruik.

Dan maak je de passievruchtenmousse. Ook dit kan al een dag eerder. Halveer de passievruchten en lepel ze uit. Wrijf het mengsel door een zeef zodat de pitjes achterblijven. Eventueel kun je deze bewaren ter decoratie. Je hebt ongeveer 20 milliliter passievruchten sap nodig. Week de gelatineblaadjes in een soepbord of schaaltje met koud water. Klop de slagroom lobbig zonder suiker te gebruiken.

Verhit het passievruchtensap met de suiker in een pan en blijf roeren met een garde totdat de suiker is opgelost. Knijp de gelatine goed uit, voeg toe aan het passievruchtensap en roer goed door totdat de gelatine helemaal is opgelost. Meng 1/3 van de lobbige slagroom met het passievruchtmengsel (familie maken). Als dit goed gemengd is kun je de rest van de slagroom er luchtig doorheen spatelen.

Neem een siliconen vorm met halve bolvormen van 8 stuks. Verdeel de passievruchtenmousse hierover en zet minstens 2 uur in de koelkast om op stijven. Heb je geen halve bolvormen, dan kun je de mousse ook in 4 glazen schaaltjes laten opstijven en die serveren.

Tot slot ga je het dessert in elkaar zetten. Zet de vorm met daarin de opgesteven passievruchtenmousse, afgedekt met aluminium folie, ongeveer 3 uur voor het serveren voor 1,5 uur in de vriezer (eerder kan ook, maar later niet). Na deze 1,5 uur kun je de mousse makkelijk uit de vorm lossen. Bewaar de halve bollen vervolgens weer op de platte kant op een bordje in de koelkast.

Vlak voor het serveren neem je 4 bordjes. In het midden van ieder bordje plaats je de ronde citroen reep. Aan weerszijden hiervan plaats je per bordje 2 halve bollen passievruchtenmousse. Snijd een passievrucht in kwarten en leg op ieder stukje citroen reep een kwart passievrucht. Neem steeds 1 eetlepel lemon curd, leg deze op het bordje en veeg uit. Bestrooi met wat fijngekruimelde meringue. Smakelijk!

 

Al een hele tijd geleden bedacht ik dat ik een dessert wilde maken met meringue passievrucht en citroen. Toen er vorige week vrienden kwamen eten vond ik dat wel een goede gelegenheid en maakte ik er dit feestelijk citroen passievrucht dessert van. Dit toetje is niet alleen een lust voor het oog maar smaakt ook echt fantastisch én lekker fris. Altijd fijn als afsluiter van een diner! Het lijkt wellicht een lang en ingewikkeld recept maar het fijne is dat je het werk een beetje kunt verdelen in de dagen voor het diner en als je eenmaal gaat serveren ben je dan echt zo klaar. Ik maakte bijvoorbeeld op dinsdagavond de lemon curd en op vrijdagavond de citroen repen, passievruchtemousse en meringue. Op zaterdagochtend stak ik de rondjes uit de citroenrepen en verkruimelde de meringue en in de middag loste ik de passievruchtenmousse alvast uit de vorm. Tijdens het diner hoefde ik ongeveer niets meer te doen, terwijl Mark koffie & thee verzorgde kon ik snel de bordjes opmaken.
Mocht je dit dessert willen maken met Pasen en je krijgt 2 dagen eters dan kun je mooi wat dingen combineren. De left over citroen repen serveer je de volgende dag bij de koffie en ook van de meringue zul je ruim over houden (maar meringue maken met minder dan 1 eiwit wordt wel heel lastig) dus daarmee kun je eventueel nog een leuk ander dessert maken.


2 reacties

    • Sanne op 19/03/2018 om 10:31
    • Reageer

    Jaaaaa was echt absoluut heerlijk en zag er prachtig uit!! X

    1. Thnx lieve San!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.