Gezond rabarber aardbeien brood

Ingrediënten voor 1 cake:
•    50g havermoutvlokken of havermoutmeel
•    125g volkoren speltmeel (o.a. verkrijgbaar bij de natuurwinkel. Je kunt dit eventueel ook vervangen voor volkoren tarwebloem)
•    1 theelepel baking soda
•    1 theelepel bakpoeder
•    2 flinke theelepels kaneel
•    1 theelepel gemberpoeder
•    150g rozijnen
•    300g rabarber (dit zijn ongeveer 3 stengels)
•    150g aardbeien
•    2 eieren
•    75ml zonnebloemolie
•    Havervokken, speltvlokken of noten voor bovenop.

Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).

Snijd de rabarber en aardbeien in stukjes. Houd ongeveer een halve rabarber stengel en een handje aardbeien apart; deze gaan straks in stukjes door het brood. Doe de rabarber en aardbeien in een pannetje zonder water, zet op matig vuur en laat zachtjes koken totdat de rabarber in stukjes uiteen valt en je een soort rabarber aardbeien compote hebt. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Laat deze compote een beetje afkoelen.

Bekleed een cakeblik met bakpapier.

Vermaal de havermoutvlokken tot meel in de keukenmachine (of gebruik havermoutmeel). Meng het havermoutmeel met het speltmeel, baking soda, bakpoeder en de kruiden en zeef alles boven een kom. Snijd de achtergehouden rabarber en aardbeien in stukjes en meng samen met de rozijnen door het meel mengsel. Zorg ervoor dat de rabarber, aardbeien en rozijnen goed met meel bedekt zijn, dit zorgt ervoor dat ze straks tijdens het bakken niet naar de bodem gaan zakken.

Klop de eieren los en meng met de zonnebloemolie en de rababer aardbeien compote. Spatel nu in delen het meelmengsel hier doorheen, waarbij je steeds zorgt dat het meel helemaal gemengd is met de natte ingrediënten voordat je weer nieuw meel toevoegt.

Doe het beslag in het cakeblik en strooi hier nog een handje havermout of speltvlokken overheen. Bak het brood in 55 – 60 minuten gaar in de oven. Doe de satéprikker test om te kijken of het brood gaar is: steek een satéprikker in het midden van het brood, als de prikker er droog uitkomt is het brood gaar, anders moet het nog iets langer in de oven.

Bron: Yellow lemon tree blog

 

Weet je nog: dit lekkere gezonde banaanbrood? Wekenlang bakte ik dit brood (in diverse variaties) ieder weekend om het vervolgens in plakken in te vriezen en iedere dag een plakje mee naar mijn werk te nemen als gezond tussendoortje. Heerlijk, maar af en toe een beetje variatie kan geen kwaad natuurlijk. Nu ik iedere dag een groentesapje maak ben ik dan ook volop aan het experimenteren om van het overgebleven pulp iets gezonds te bakken. En ondanks dat dit iedere keer tot een beter eindresultaat leidt, heeft dat recept nog een verbeterslagje nodig. Tijd om het over een andere boeg te gooien. Op het blog van Maura kwam ik dit recept voor gezond rabarber aardbeien brood tegen. Volgens Maura een van de populairste recepten op haar blog. Ik had nog rabarber over van de rabarber aardbeien crumble en aardbeien heb ik wanneer ze in het seizoen zijn eigenlijk altijd in huis dus ik besloot direct aan de slag te gaan. Hier en daar paste ik het recept een beetje aan want ik wilde het graag ook zonder zoetstoffen maken. Het resultaat was dit goddelijke recept. Geloof mij dit is beter dan een plak normale cake en misschien wel net zo goed als een stukje taart. Het is heerlijk zoet, super luchtig en best of all: genieten zonder dat het slecht voor je is. Echt, probeer dit recept nu de rabarber in het seizoen is, je zult er geen spijt van krijgen!

PS: Heb je dit recept al een tijdje geleden gemaakt en herken je de foto niet meer? Dat kan kloppen, ik vond de oude foto niet zo mooi en heb daarom even een nieuwe gemaakt 😉


9 reacties

Naar het reactie formulier

  1. Super leuk dat je zoveel gezonde recepten post. Ik zoek nog een manier om mijn slanke wereldreis lijntje straks te behouden 🙂 dus komt goed van pas (en relaxt ook die bewaartips, ik gebruik onze vriezer veel te weinig)!
    Ben ook reuze benieuwd naar de groentensapjes die je zoal maakt!

    1. Thnx Jamie! Groentesapjes volgen als ik eindelijk een goed recept heb voor die pulp 😉

  2. Aaaah, leuk stukje heb je ervan gemaakt! Echt een van mijn lievelings 🙂 leuk dat het jou ook zo goed smaakte. En ik ben benieuwd naar je recept met groentepulp. Zelf moet ik daar ook nog mee aan de slag, want nu gooi ik het telkens weg als ik een restje heb. Best zonde he…

    1. Bedankt voor het compliment Maura :)! Recept van carrot cake vanuit groentepulp is bijna goed. Hopelijk wordt ie dit weekend naar m’n zin 😉

    • Annelotte op 06/07/2014 om 14:35
    • Reageer

    Mmmmm, heb ook deze uitgeprobeerd en hij was heerlijk!!! 🙂

    1. Leuk om te horen! Ik heb ‘m zelf twee weken geleden ook weer gemaakt en nog 1 stukje in de vriezer liggen. Verheug me er nu al op om die van de week op te eten 😉

    • Angele op 10/06/2015 om 21:01
    • Reageer

    Gisteren voor de tweede keer gemaakt, heb de rozijnen vervangen door cranberries , dan mag hij iets meer gekruid worden. Maar weer lekker fris

    • Laura op 09/07/2017 om 22:00
    • Reageer

    Mjam! Goed gelukt, dankjewel. Zag ook nog heel veel andere lekkere recepten op je site en heb me ook maar meteen even ingeschreven voor de mailing. Dankjewel voor het delen!
    Groetjes Laura

    1. Wat leuk om te horen, dank je wel voor je lieve berichtje!
      En goed idee, ik moet deze ook snel weer eens maken nu er nog rabarber in de winkel ligt 😉
      Groetjes, Sanne

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.