Ingrediënten voor 12 taartjes:
Deeg
• 250g zelfrijzend bakmeel (of (spelt)bloem + 1 zakje bakpoeder)
• 125g witte basterd suiker
• 4g vanille suiker
• 125g boter op kamer temperatuur
• 1 ei
• Snufje zout
Vulling
• 12 eetlepels grapefruit curd
Meringue:
• 3 eiwitten
• 125g suiker
Topping
• 12 theelepels gemalen chilivlokken
Maak eerst de grapefruit curd volgens dit recept. Dit kan ook al een dag (of meerdere dagen) van te voren.
Ga verder met het maken van het deeg. Zeef het zelfrijzend bakmeel met de basterd suiker en vanille suiker. Voeg de boter toe en snijd dit met een mes klein. Voeg het ei toe en kneed tot een soepel deeg (eventueel kun je dit ook met de keukenmachine doen). Maak een bal van het deeg en leg deze gewikkeld in plastic folie 15 minuten in de koelkast om op te stijven.
Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht).
Vet een muffinvorm in met boter en bestuif licht met bloem. Neem het deeg uit de koelkast en rol op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een grote lap met een dikte van circa 5 millimiter. Steek met een ronde uitsteker die net iets groter is dan de doorsnede van 1 muffinbakje rondjes uit het deeg en bekleed de muffinvormpjes met het deeg.
Gebruik dezelfde ronde uitsteker om rondjes uit te tekenen op bakpapier. Knip deze uit en leg ze op het deeg. Nu vul je de taartjes met een blindbak vulling zoals (keramische) bonen, rijst of pasta. Dit zorgt ervoor dat het deeg niet te veel omhoog komt.
Bak de taartjes in circa 20 minuten goudbruin en gaar in de oven. Laat de taartjes eerst
5 minuten afkoelen in de vorm en laat ze vervolgens volledig afkoelen op een rooster.
Wanneer de deegbakjes helemaal zijn afgekoeld, vul je ieder deegbakje met een eetlepel grapefruitcurd.
Ga verder met de meringue: klop de eiwitten met de suiker stijf totdat je een mooi schuim hebt. Dit gaat het makkelijkst in een vetvrije kom met een mixer of in de keukenmachine. Verdeel het schuim over de taartjes en maak met je vingers mooie pieken in de meringue. Gebruik een hobbygas- of crème brulee brander om het schuim te roosteren. Eventueel kan dit ook 5 minuten onder de grill van de oven, het nadeel hiervan is alleen dat je grapefruit curd weer heet wordt en daardoor ook dunner wordt.
Bestrooi de taartjes met gemalen chilivlokken en serveer direct. Deze taartjes zijn namelijk het lekkerst als je ze direct op eet. Als je ze in de koelkast bewaard wordt de meringue weer zacht en gaat die een beetje inzakken. Eventueel kun je de taartjes wel alvast voorbereiden en het meringue gedeelte pas later doen.
Zoals donderdag gezegd wilde ik eens iets anders proberen dan lemon curd en maakte ik grapefruit curd. Hoewel de smaak echt anders is, is ook grapefruit curd lekker zurig en zelfs een heel klein beetje bitter. Het leek me wel lekker om dit te combineren met meringue. Als bodem besloot ik voor mijn appeltaart deeg recept te gaan. Ik houd wel van een beetje een verrassing in een taartje en pittig met zuur vind ik een heerlijk combi. Vandaar dat ik besloot de taartjes af te maken met gemalen chilivlokken. Ik nam deze grapefruit meringue taartjes met pit mee naar vrienden en we waren het er alle vier over eens, dit is een heerlijk taartje! Een crunchy bodem, een fris zure en licht bittere vulling, afgetopt met zoete meringue en een pittige nasmaak; kortom een ware smaakexplosie in je mond! En nog simpel te maken ook. Ga jij het proberen?