Met Sinterklaas weer achter de rug is het hoog tijd om na te gaan denken over de Kerst. Afgelopen jaren maakte ik traditioneel 3 kerstmenu’s inclusief planning voor jullie. Hiervan staan er inmiddels 12 online en daarom vond ik het dit jaar tijd voor iets anders. Dit jaar heb ik voor jullie kerst inspiratie artikelen geschreven per type gerecht. We trappen vandaag af met de amuses.
Als je uitgebreid wil dineren tijdens de kerst mag een goede amuse niet ontbreken. Je kunt deze bij aanvang van het diner serveren maar het kan natuurlijk ook perfect tijdens de borrel voordat je aan tafel zit. Voor zo’n aftrap is het wel fijn als je de amuse al helemaal hebt kunnen voorbereiden. Dat kun je bijvoorbeeld doen met deze paprikamousse. Dit gerecht maakte ik afgelopen jaar voor de Paasbrunch en ik vond het echt ontzettend lekker. Dit is echt een smaakexplosie en hier kun je eigenlijk niet mis mee zitten. Ook Dex smulde er van dus ook voor kids is het echt een aanrader.
Een ander hapje wat je al volledig vooraf kunt voorbereiden zijn deze kaastruffels. Ze zien er feestelijk uit, je kunt meerdere smaken bereiden en ze smaken heerlijk bij bijvoorbeeld een glas bubbels. Dat is een feestelijke start toch?
Persoonlijk vind ik het altijd leuk om een hapje een beetje in stijl te garneren. Deze roggebrood sterren zijn wat dat betreft perfect. De sterren kun je vooraf uitsteken en ook de crème kun je vooraf maken en in de koelkast bewaren tot gebruik maar het in elkaar zetten kun je het beste pas doen vlak voordat je ze serveert.
Hetzelfde geldt eigenlijk voor deze tonijnglaasjes met heksenkaas en tomaat. Het is een eenvoudig te bereiden hapje en alle onderdelen kun je voorbereiden. Maar het blijft het lekkerst en het mooist als je het pas vlak voor het serveren in elkaar zet. Gelukkig is dat weinig werk dus geen gestress in de keuken!
Tenslotte ben ik erg fan van gevulde vijgen uit de oven. Je kunt ze al klaarmaken en in de ovenschaal leggen en ook de dressing alvast kloppen. Bewaar beide in de koelkast tot gebruik en zet de vijgen in de oven vlak voordat je ze wil opdienen want deze amuse is warm echt het lekkerst.
Hopelijk zit er een lekkere amuse voor je bij. Zo niet, kijk dan nog even hier of je een goed alternatief kunt vinden. Morgen geef ik jullie een paar suggesties voor lekkere voorgerechten voor de Kerst.