Ingrediënten voor circa 12 koeken:
• 180g cranberries
• 1 ei
• 140g donkere basterdsuiker
• 2 eetlepels kristalsuiker
• 120ml zonnebloemolie
• 60g bloem
• 30g zelfrijzend bakmeel
• 1/4 theelepel kaneel
• 130g witte chocolade
Mix in een kom het ei met de twee soorten suiker tot een luchtig en romig mengsel. Voeg de zonnebloemolie toe aan het ei mengsel en roer even goed door.
Breek of hak de witte chocolade in stukjes.
Zeef de bloem met het bakmeel. Voeg dit samen met de kaneel, de cranberries en de witte chocolade toe aan het eimengsel en roer goed door.
Zet het koekjesdeeg ongeveer een half uur in de koelkast om het deeg te laten rusten.
Bekleed ondertussen een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).
Neem steeds een volle eetlepel van het deeg en maak er balletjes van. Leg deze op de bakplaat. Als het niet in één keer op de bakplaat past dan bak je de koekjes gewoon in twee keer. Let op dat je de koekjes voldoende uit elkaar legt (handig is om dit in een raster patroon te doen) want ze lopen nog best wel wat uit.
Bak de koekjes in circa 15 minuten goudbruin en gaar in het midden van de oven. Laat de koekjes iets afkoelen op de bakplaat. Leg ze daarna op een rooster om volledig af te koelen.
Nu het kerstvakantie is wil je natuurlijk leuke dingen doen en wat is er nu leuker dan koekjes bakken? Witte chocolade en cranberries vind ik een echte klassieke kerstcombinatie en dus dat moest het dan ook worden afgelopen weekend. Deze koekjes zijn snel gemaakt en heel erg lekker. Als ze uit de oven komen lijken ze nog wat zacht maar dat komt helemaal goed want wanneer ze afkoelen harden ze nog verder uit. Ik vond ze wel wat aan de zoete kant dus ben jij niet zo’n zoetekauw gebruik dan wat minder basterdsuiker. Stop de koekjes in een mooie glazen pot en je hebt een ideaal cadeautje voor de gastvrouw of -heer van je kerstdiner. Ook leuk: doe alle ingrediënten behalve de olie en het ei in laagjes in een mooie glazen pot, en knoop er met een mooi lint het recept aan vast. Ik maakte deze koekjes met witte chocolade en cranberries voor de housewarming van een vriendin samen met een witte chocolade en macadamia noten variant. Het recept daarvan lees je vrijdag op Uit de pan van San.
3 reacties
Hai San, heb je de koekjes met witte chocolade en macadamia noten ook met donker bruine basterdsuiker gemaakt. Heh hier thuis een grote fan van macadamia noten en wil ze graag een keer maken.
Auteur
Hoi Lucia,
Macadamianoten zijn altijd goed hè?!
Voor die koekjes heb ik witte basterdsuiker gebruikt en ook maar 100g want vond deze koekjes vrij zoet.
Verder kun je gewoon hetzelfde recept aanhouden.
Ik heb alleen de verhouding van chocolade en noten nog wat aangepast.
Vrijdagochtend staat het volledige recept online 🙂
Fijne feestdagen!
Groetjes, Sanne
Bedankt, en ook fijne dagen.
Gr. Lucia.