Ingrediënten voor 1 taart (circa 10 stukken):
Voor de citroenmousse
• 150 milliliter citroensap (circa 3 tot 4 citroenen)
• 2 blaadjes gelatine
• 25g suiker
• 200 milliliter slagroom
Voor de passievruchtencrème
• 1 portie passievruchtencurd (circa 300g)
• 250g ongezouten roomboter op kamertemperatuur (hoe zachter, hoe beter)
• 60g poedersuiker
Voor het biscuit
• 6 eieren
• 180g fijne kristalsuiker
• 12g vanille suiker
• 135g bloem
• 45g maizena
• rasp van 2 citroenen
Voor de chocoladedrip
• 80 milliliter slagroom (tenminste 35% vet)
• 80g Tony’s Chocolonely melk chocolade
Voor de garnering (optioneel)
• 1 passievrucht
• 80g Tony’s Chocolonely witte chocolade
Als je de passievruchtencurd zelf maakt dan begin je hiermee volgens dit recept. Dit kun je al een dag of zelfs enkele dagen eerder doen want de curd blijft circa 3 weken goed in de koelkast. Laat volledig afkoelen en minstens 2 uur opstijven in de koelkast.
Ga verder met de citroenmousse. Rasp eerst de schil van 2 citroenen en zet weg voor straks door het biscuit. Halveer de citroenen en pers het sap eruit totdat je circa 150 milliliter hebt. Zorg ervoor dat hier geen pitjes inzitten voordat je verder gaat. Week de gelatineblaadjes in een soepbord of schaaltje met koud water. Klop de slagroom lobbig zonder suiker te gebruiken.
Verhit het citroensap met de suiker in een pan en blijf roeren met een garde totdat de suiker is opgelost. Knijp de gelatine goed uit, voeg toe aan het citroensap en roer goed door totdat de gelatine helemaal is opgelost. Meng 1/3 van de lobbige slagroom met het citroenmengsel (familie maken). Als dit goed gemengd is kun je de rest van de slagroom er luchtig doorheen spatelen. Zet de mousse minstens 4 uur in de koelkast om op te stijven. Ik heb ‘m tussendoor nog een keer doorgeroerd. De smaak is best zuur maar dat is straks erg lekker in combinatie met de andere zoete elementen van de taart.
Nu maak je het biscuit. Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed 2 bakvormen (doorsnede circa 20 centimeter) met bakpapier. Mix de eieren met de suiker en vanillesuiker in zo’n 10 minuten schuimig en luchtig. Zeef de bloem en maizena en voeg dit toe aan het eiermengsel samen met de citroenrasp. Spatel dit er voorzichtig doorheen totdat het meel volledig is opgenomen.
Verdeel het beslag over de bakvormen en bak de biscuits in circa 25 minuten in het midden van de oven gaar (een satéprikker zou er droog uit moeten komen). Laat het biscuit circa 5 minuten in de vorm afkoelen, snijd los en laat vervolgens op een taartrooster volledig afkoelen.
Terwijl het biscuit afkoelt maak jij alvast de passievruchtencrème (mits je passievruchtencurd al goed opgestijfd is). Mix de boter met de poedersuiker luchtig. Dit gaat het beste als je boter echt goed zacht is dus leg deze ruim van te voren uit de koelkast. Aangezien poedersuiker nogal stuift en je liever niet je hele keuken wil schoonmaken, kun je dit het beste mixen met een theedoek over je kom en mixer heen. Wanneer de boter en poedersuiker goed vermengd zijn mix je de passievruchtencurd erdoorheen totdat je een mooie egale crème hebt.
Nu ga je de taart opbouwen (dit kan pas nadat je mousse volledig stijf is en je biscuit volledig afgekoeld). Neem een taartstandaard of plateau. Neem het eerste biscuit en halveer dit horizontaal. Leg de eerste laag op het plateau en besmeer met de helft van de citroenmousse. Leg de andere helft van het biscuit hier bovenop en besmeer met circa 4 eetlepels passievruchtencrème. Nu halveer je ook het tweede biscuit horizontaal. Leg weer een laag biscuit op de crème en besmeer deze cakelaag met de andere helft van je citroenmousse. Eindig met een laag biscuit.
Nu ga je de gehele taart afstrijken met de passievruchtencrème. Het beste werk je met een dunne laag (ook lekkerder voor de smaak) en strijk je dit goed uit met een palletmes. Probeer zo strak mogelijk te werken. Waarschijnlijk houd je nog wat van de crème over, dat is handig om later eventuele oneffenheden nog weg te kunnen werken. Wanneer het er behoorlijk strak uitziet zet je de taart minstens 1 uur in de koelkast zodat alles goed kan opstijven. Het restje van de passievruchtencrème laat je buiten de koelkast staan anders is dit straks niet meer smeerbaar.
Haal de cake na een uur uit de koelkast en kijk nog even kritisch naar hoe strak je ‘m hebt ingesmeerd met de crème. Eventuele oneffenheden werk je nu makkelijk weg met een dun laagje extra crème. Als je dit nog gebruikt zet je de taart nog een half uur terug in de koelkast zodat de hele buitenste laag van de taart goed koud is (daardoor gaat deze niet lopen door de warme chocolade zo meteen en stijft je chocoladedrip sneller en beter op).
Nu ga je de chocoladedrip maken. Hak de chocolade fijn en doe in een kommetje. Verwarm de slagroom in een pannetje totdat deze net het kookpunt bereikt. Giet over de chocolade en laat 30 seconden staan. Roer nu door totdat alle chocolade gesmolten is en goed is opgelost in de room. Mocht je het handig vinden om de ganache zo meteen uit te kunnen gieten over de taart in een kannetje dan doe je het mengsel daar nu in, maar je kunt ook goed werken vanuit een kommetje. Laat nogmaals 10 minuten staan.
Haal de taart uit de koelkast en ga eerst met behulp van een kannetje en/of lepel met de chocoladedrip langs de randen. Het makkelijkste werk je ongeveer 1 centimeter vanaf de rand en duw je de chocolade steeds op enkele plekken over het randje met je lepel. Wanneer je de hele taart rond bent gegaan kijk je even of je nog extra “drips” wil maken en of de chocolade overal mooi tot het randje loopt. Vervolgens zorg je dat de gehele bovenkant voorzien is van een laag chocoladeganache. Schenk voorzichtig, een te dikke laag stijft niet goed op en zorgt bovendien voor oneffenheden en uitlopers. Zet de taart direct weer een half uur in de koelkast zodat de chocolade kan uitharden.
Terwijl de taart in de koelkast staat maak jij de decoratie. Schaaf de witte chocolade met behulp van een kaasschaaf tot mooie krullen en snijd de passievrucht in kwarten.
Haal de taart circa een uur voor het serveren uit de koelkast, op die manier is de passievruchtencrème mooi zacht wanneer je de taart gaat eten. Decoreer met het chocoladeschaafsel en de stukjes passievrucht.
In de eerste week van mijn verlof werkte ik best veel aan mijn blog en las ik veel kooktijdschriften die ik gekregen had van mijn collega’s. Door de vele vrije tijd merkte ik dat er veel ruimte in mijn hoofd ontstond voor nieuwe recept ideeën. Vooral in het thema van Pasen en voorjaar bedacht ik het een en ander. Een van die dingen was deze heerlijke passievrucht citroen taart met chocolade drip. Het zijn nogal wat onderdelen maar het is echt een ontzettend leuk recept om te maken voor de echte bakliefhebber. En het resultaat is niet alleen heel erg mooi maar ook ontzettend lekker en luchtig! Je kunt het werk ook prima uitsmeren over meerdere dagen. Zo maakte ik op zaterdag de passievruchtencurd, citroenmousse en de biscuits, maar maakte ik op zondag pas de rest van het recept. Op die manier weet je ook nog eens zeker dat alles goed genoeg is opgesteven en afgekoeld.
De drip vond ik erg spannend want de taart was zo mooi gelukt (nooit eerder maakte ik zo’n strakke taart volgens mij), dat ik bang was om ‘m te gaan verpesten met de drip. Ik zette ‘m voor de zekerheid daarom ook al van te voren op de foto voor het geval het faliekant mis zou gaan 😉 Maar dat was gelukkig niet zo. Zo’n drip is even spannend maar eigenlijk vond ik het heel erg meevallen. Van te voren heb ik ook nog wat youtube filmpjes bekeken over hoe je dit nu handig aan kunt brengen zodat je een mooi resultaat krijgt (zoek op drip cake), dat is op zich wel een aanrader maar als je bovenstaande tips volgt zou het je gewoon moeten lukken.
Ik gebruikte hetzelfde taartplateau om de taart op in elkaar te zetten als waar ik de taart op serveerde. Dat kan op zich prima maar op de randen van het plateau kwam natuurlijk ook chocolade van de drip te zitten die je dan vervolgens weer voorzichtig moet wegpoetsen met keukenpapier. Als je dus een plateau of bord gebruikt voor het opbouwen waar je de taart weer makkelijk vanaf kunt halen om ‘m vervolgens over te zetten op een schoon plateau of bord dan is dat wellicht handiger.