Perentaart met amandelspijs

Ingrediënten voor 1 taart (circa 10 stukken):
Voor het deeg
•    250g zelfrijzend bakmeel
•    125g donkere basterd suiker
•    125g ongezouten roomboter op kamer temperatuur
•    1 ei
Voor de vulling
•    300g amandelspijs
•    ½ ei
•    4 tot 5 grote peren (ik gebruikte Doyenne du Comice)
•    3 eetlepels suiker
•    2 eetlepels kaneel
•    Sap van ½ citroen

Wanneer je zelf amandelspijs wil maken, doe je dat eerst volgens dit recept. Begin hier tijdig mee, want als je het spijs een paar dagen laat liggen wordt het beter van smaak.

Begin met het maken van het deeg. Zeef het zelfrijzend bakmeel met de basterd suiker. Voeg de boter toe en snijd dit met een mes klein. Voeg het ei toe en kneed tot een soepel deeg (eventueel kun je dit ook met de keukenmachine doen). Maak een bal van het deeg.

Bekleed een springvorm (doorsnede circa 28 centimeter) met bakpapier, vet in en bestuif met bloem. Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht). Rol het deeg uit tot een grote lap die wat groter is dan de springvorm. Bekleed de bodem en randen van de springvorm met het deeg. Druk het deeg goed aan en prik met een vork wat gaatjes in de bodem.

Nu ga je de vulling maken. Kneed het halve ei door de amandelspijs. Druk uit tot een dunne laag en verdeel deze gelijkmatig over de bodem van de taart.

Snijd de peren in kwarten, schil ze en verwijder het klokhuis (hele grote kwarten kun je eventueel nog een keer halveren). Doe alle stukken peer in een grote kom en meng met de suiker, kaneel en het citroensap. Verdeel de peren nu over de taart.

Bak de perentaart met amandelspijs in het midden van de oven in circa 45 minuten gaar. Zet de oven uit en laat de taart minstens een uur afkoelen in de oven. Laat daarna verder afkoelen en verwijder de vorm.

 

Dit jaar ging ik voor het eerst naar de zelfpluk van appels en peren bij de Olmenhorst. Wij plukten alleen peren en daar wilde ik iets lekkers mee bakken. Peer en amandel is een heerlijke combinatie dus zo bedacht ik deze perentaart met amandelspijs. Hij is best zwaar op de maag maar super lekker en past qua smaak perfect in de Sinterklaasperiode die vandaag weer begint.


Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.