Quiche met chorizo, broccoli en puntpaprika

Quiche paprika broccoli chorizo (7)

Ingrediënten voor 3 personen:
Bodem
•    140g (spelt)bloem
•    70g ongezouten roomboter op kamer temperatuur
•    1 losgeklopt ei
•    1 tot 2 eetlepels koud water
Vulling
•    1 chorizo worst
•    400g broccoli
•    2 rode puntpaprika’s
•    1 volkoren beschuit
•    2 eieren
•    3 eetlepels Griekse yoghurt (100 ml room of crème fraîche kan ook)
•    peper en zout naar smaak
•    Eventueel een eetlepel rode pesto

Begin met het maken van het deeg. Meng de bloem met de roomboter met je handen of in de keukenmachine. Voeg het ei en water toe en kneed tot een soepel deeg. Maak van het deeg een platte plak, wikkel in plastic folie en leg minstens 30 minuten in de koelkast om op te stijven terwijl je de rest voorbereidt. Eventueel kun je het deeg ook een dag eerder maken en in de koelkast bewaren tot gebruik.

Verwarm de grill van de oven voor op de hoogste stand. Als je geen grill stand in je oven hebt zet je de oven gewoon op 250 graden.

Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie, snijd de puntpaprika’s in de lengte doormidden en verwijder alle zaadjes. Leg de helften met de schil omhoog op de bakplaat of in een ovenschaal. Bak de paprika’s circa 15 minuten of totdat de schil zwarte blaren heeft in de oven.

Laat de paprika afkoelen. Ook dit kun je eventueel al een dag van te voren doen.

Breng de temperatuur van de oven terug tot 180 graden (hetelucht). Snijd de broccoli in roosjes en kook in circa 8 minuten gaar. Giet af en zet even in ijskoud water, hierdoor behoudt de broccoli zijn mooie groene kleur.

Snijd de chorizo in plakken. Trek de eventuele zwart geblakerde vellen van de paprika’s, verwijder de pitjes en snijd ze in grove stukken.

Vet een lage taartschaal (doorsnede van circa 30cm, je kunt eventueel ook een springvorm gebruiken, dan worden de randen wat hoger) in met boter. Rol het deeg uit (gebruik eventueel wat extra speltbloem als het teveel plakt) en bekleed de vorm ermee. Snijd het eventuele overtollige deeg weg, prik de bodem in met een vork en bestrooi met 1 verkruimelde beschuit (of paneermeel).

Verdeel de broccoliroosjes, chorizo plakken en paprika stukjes over de bodem van de taart. Klop de eieren met de Griekse yoghurt los en breng op smaak met versgemalen peper (en zout). Klop er voor nog meer smaak een eetlepel rode pesto doorheen als je deze nog hebt staan. Verdeel het eiermengsel over de taart.

Bak de quiche in circa 35-40 minuten goudbruin en gaar. De quiche is klaar wanneer het eiermengsel goed gestold is.

 

Het huidige weer past niet echt bij de zomer en is even wennen na 4 weken 30 graden in Maleisië. Omdat ik nog even geen zin heb om de vakantiestemming los te laten heb ik besloten deze week dan maar extra veel gerechten te maken en posten die passen bij het vakantiegevoel. Deze quiche heeft heerlijke Mediterraanse smaken en is lekker pittig vanwege de chorizo en puntpaprika’s. Lijkt het je allemaal wat veel werk (valt overigens reuze mee!)? Je kunt deze quiche ook prima maken met kant & klaar hartige taart deeg uit het vriesvak van de supermarkt en je kunt eventueel ook geroosterde paprika’s uit een potje gebruiken (deze vind je in de supermarkt vaak bij de zongedroogde tomaten en olijven). Als je dit laatste doet, zorg er dan wel voor dat je de paprika heel goed laat uitlekken en flink droog dept met keukenpapier. Anders wordt je quiche namelijk veel te nat.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.