Ingrediënten voor circa 10 stukken:
Voor het deeg
• 300g bloem
• 100g suiker
• 200g ongezouten roomboter
• 1 ei
• Snufje zout
Voor de vulling
• 400g rabarber
• 150g suiker
• 4 eetlepels maïzena
• 300g aardbeien
Extra voor de kruimellaag
• 2 eetlepels donkere basterdsuiker
Meng met je handen de boter, suiker en het ei, voeg het zout toe en kneed vervolgens beetje bij beetje de bloem er door. Of meng alle ingrediënten in de keukenmachine totdat een soepel deeg ontstaat.
Kneed het deeg tot een bal, duw deze tot een platte plak, verpak in plastic folie en laat ongeveer een kwartiertje rusten in de koelkast. Heb je hier geen tijd voor? Rol het deeg dan meteen uit. Dit gaat dan wel wat moeilijker maar je kunt het ook gewoon in stukjes in de vorm plakken. Dat heb ik zelf ook gedaan omdat ik haast had.
Was ondertussen alvast de rabarber en snijd deze in stukjes van ongeveer 1 tot 2 centimeter. Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snijd ze in stukjes. Meng de aardbeien met de rabarber, suiker en 3 eetlepels maïzena. Voeg nog een halve eetlepel maïzena toe en meng nogmaals.
Verwarm de oven voor op 170 graden (hetelucht). Vet een vlaaivorm (doorsnede circa 24 centimeter) in met roomboter.
Haal het deeg uit de koelkast en verdeel ongeveer in 2 gelijke stukken. Bestrooi het aanrecht en je deegroller of rolstok flink met bloem. Rol 1 portie van het deeg uit tot een platte plak van circa 5 millimeter dikte en bekleed de vlaaivorm hiermee. Verdeel de resterende halve eetlepel maïzena over de bodem en verdeel vervolgens het fruit over de vlaai. Jez ult merken dat het fruit een flinke berg vormt, maar dat is ook wat je wil want het fruit zal in de oven nog flink gaan slinken. Wanneer er suiker en/of maïzena in de kom met fruit achterblijft, strooi je dit nog over het fruit in de vorm heen.
Bestrooi de bloem die op het aanrecht is achtergebleven met de eetlepels donkere basterdsuiker. Neem het overgebleven deeg en verkruimel dit door het met je vingers snel in stukjes te wrijven. Neem hierbij de bloem en suiker op het aanrecht mee. Verdeel de kruimels over het fruit. Je mag hierbij nog best wat van het fruit zien.
Zet de vlaaivorm op de bakplaat van je oven. Dit zodat wanneer er iets van het fruit overstroomt, je niet je hele oven hoeft schoon te maken. Eventueel kun je ook nog de vlaaivorm aan de onderkant inpakken in een stuk aluminiumfolie.
Bak de taart in het midden van de oven in ongeveer 1 uur gaar. Laat de taart in de vorm helemaal afkoelen. Eventueel is deze taart lekker met zelfgeklopte slagroom.
Geïnspireerd op een recept van Rudolph’s Bakery
Zoals ik eerder deze week al schreef was Japan ook bezaaid met Franse patissiers dus ik kreeg op vakantie helemaal zin om zelf weer lekker te gaan bakken. Dat rabarber en aardbeien een top combinatie zijn ontdekte ik vorig jaar al bij dit rabarber aardbeien crumble dessert maar ook met dit rabarber aardbeien brood. Tijdens de vakantie kwam ik dan ook al op het idee om een rabarber aardbeien kruimeltaart te gaan bakken. Dit weekend had ik gelukkig weer tijd om lekker te gaan bakken en schoof ik deze taart de oven in. Het resultaat was een heerlijk frisse en zoete taart met een zure ondertoon door de rabarber. Zo ontzettend lekker, wij hebben er echt van gesmuld! Een makkelijk recept voor wanneer je iets lekkers wil bakken voor een feestje of gewoon omdat je er zin in hebt, in het weekend moet dat kunnen tenslotte 🙂
Mocht je in Amsterdam wonen en geen zin hebben om zelf te bakken: aangezien wij deze taart niet helemaal met z’n tweeën willen opeten kun je een stuk ophalen via thuisafgehaald…
4 reacties
Naar het reactie formulier
Ik heb het deeg een minuut of 8 in de vriezer gelegd, toen was het al goed koud , maar niet bevroren. Ging heel goed.
En de taart is echt heerlijk
Auteur
Goed idee mam 🙂
Heb deze taart eergister gemaakt en hij is echt heerlijk.
Bedankt voor dit lekkere recept.
Auteur
Wat leuk!! Graag gedaan 🙂