Ingrediënten 1 cake (circa 8 stukken):
• 150 ongezouten roomboter op kamertemperatuur
• 150g fijne kristalsuiker
• 3 eieren
• 135g patentbloem
• 16g bakpoeder
• Snufje zout
• 2 kleine appels (ik gebruikte Elstar)
• 4 stelen rabarber
• ½ portie rabarber appel aardbei compote
Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een springvorm (doorsnede circa 20 centimeter) met bakpapier. Vet in met een beetje boter.
Mix de boter met de suiker glad en romig. Voeg vervolgens één voor één de eieren toe en mix steeds goed door totdat je een glad beslag hebt. Zeef de bloem met het bakpoeder hier boven en mix tot een egaal beslag.
Snijd de appels in vieren. Verwijder het klokhuis en de schil en snijd in blokjes. Spatel de appelblokjes door het beslag en verdeel dit over de bakvorm.
Was de stelen rabarber en verwijder zowel aan de boven- als aan de onderzijde van elke steel een stukje van circa 1,5 centimeter. Gooi dit weg. De rest van de stelen snijd je in de lengte door tweeën of drieën (ligt een beetje aan de dikte van de steel). Snijd vervolgens op maat om de hele vorm met strengen rabarber te kunnen beleggen.
Bak de cake in het midden van de oven in circa 50 minuten goudbruin en gaar. Test de garing met een satéprikker. Als deze er droog uit komt is je cake goed. Laat de cake in de vorm op een rooster minstens een uur afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.
Terwijl de cake in de oven staat maak je de rabarber appel aardbei compote volgens dit recept. Laat volledig afkoelen en zet weg in de koelkast.
Voor het serveren verdeel je de compote over de cake. Dat zorgt voor een heerlijke friszure tegenhanger voor de zoete cake.
Woehoe, ik was er al weken naar op zoek maar afgelopen woensdag zag ik dan eindelijk ergens rabarber liggen. Uiteraard ging die meteen in mijn boodschappenmandje en toen Dex een uurtje later lag te slapen maakte ik er meteen deze heerlijke rabarber appel cake met rabarber appel aardbei compote van. In eerste instantie was het niet mijn bedoeling om de compote voor de taart te gebruiken, maar de rabarber stelen boven op de cake waren tijdens het bakken in de cake gezakt waardoor ik hem er niet zo mooi uit vond zien. De smaak was echt echt fantastisch. Een super luchtige, heerlijk zoete cake en ik vond de combinatie met de friszure compote echt fantastisch. Mark vond de compote wel wat aan de zure kant dus eventueel kun je ook iets minder toevoegen of alleen de rabarber appel cake maken. Wij namen woensdagavond meteen een stukje en de rest van de cake ging de volgende dag mee voor Mark zijn collega’s. En daar had ik ’s avonds alweer spijt van want ik had best nog een stukje van dit heerlijke gebak willen eten! Gelukkig staat het volgende baksel met rabarber alweer in de oven dus wordt snel vervolgd 😉