Rabarber yoghurt spiegeltaart

Ingrediënten voor een taart van circa 10 stukken:
•    200g triple chocolate cookies
•    75g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
•    300g rabarber
•    60g fijne kristalsuiker
•    3 eetlepels water
•    7,5 blaadje gelatine
•    250g mascarpone
•    250g Skyr
•    140g witte basterdsuiker

Voor dit recept heb je een staafmixer nodig.

Als je de koekjes zelf wil bakken doe je dat eerst volgens dit recept. Je kunt ook gewoon kant en klare koekjes kopen.

Bekleed een springvorm (doorsnede circa 18 centimeter) met bakpapier. Verkruimel de koekjes en smelt de boter. Meng de koekjes met de gesmolten boter, de chocolade smelt hierbij wellicht een beetje maar dat geeft niks, en druk met de bolle kant van een lepel in de springvorm. Zet dit minstens een half uur in de koelkast om op te stijven.

Snijd de rabarber in boogjes en doe samen met het water en de fijne kristalsuiker in een steelpannetje. Laat circa 10 minuten zachtjes koken totdat de rabarber helemaal zacht gekookt is en in draden uit elkaar is gevallen. Pureer tot een gladde massa met de staafmixer. Schep 125 gram van de rabarber puree in een apart bakje en zet dit weg in de koelkast.

Week 6 van de blaadjes gelatine in koud water. Doe de overgebleven rabarber puree terug in het steelpannetje en verhit deze nog even. Laat het mengsel net niet koken. Knijp de gelatine goed uit, haal de pan van het vuur en roer de gelatine door de verhitte fruitpuree. Roer goed door totdat alle gelatine is opgelost en zet even aan de kant om af te koelen.

Mix ondertussen de mascarpone met de Griekse yoghurt en de witte basterdsuiker tot een egale massa. Roer hier voorzichtig de afgekoelde rabarberpuree met gelatine doorheen (het deel wat in de koelkast stond laat je daar staan!) er doorheen. Schenk het yoghurt fruit mengsel voorzichtig op de taartbodem en zet minstens 2 uur in de koelkast om op te stijven.

Tenslotte haal je de achtergehouden rabarberpuree uit de koelkast. Week de laatste 1,5 gelatineblaadjes in koud water. Neem weer een steelpannetje en verhit hierin de fruitpuree. Laat het mengsel net niet koken. Knijp de gelatine goed uit, haal de pan van het vuur en roer de gelatine door de verhitte fruitpuree. Roer goed door totdat alle gelatine is opgelost en giet dit op de taart. Laat de taart minstens 3 uur in de koelkast opstijven.

Voor het serveren snijd je voorzichtig de vorm los van de taart met een scherp warm mes voordat je de vorm verwijderd.

 

Zoals jullie weten ben ik gek op rabarber. Nu ik ‘m eindelijk weer in de winkel gespot heb ben ik er de ene na de andere taart mee aan het maken. En met ieder recept wat ik klaar heb schieten er weer 3 nieuwe ideeën in mijn hoofd. Deze rabarber yoghurt spiegeltaart bedacht ik toen ik met mijn moeder koffie dronk in een tentje in Den Bosch waar ze yoghurt rabarber taart hadden. Deze rabarber yoghurt spiegeltaart ziet er niet alleen feestelijk uit maar hij smaakt ook nog eens ontzettend lekker.


Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.