Ingrediënten voor 4 personen:
• 75g gemengde sla
• 8 plakken serranoham
• 4 verse vijgen (verkrijgbaar op de markt of bij de groenteboer)
• 2 eetlepels honing
• 100g zachte geitenkaas
Voor de dressing
• 3 eetlepels olijfolie
• 1 eetlepel balsamicoazijn
• 1 theelepel mosterd
Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht).
Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de plakken serranoham hierop. Bak deze in 8 minuten krokant in de voorverwarmde oven. Laat afkoelen en uitlekken op keukenpapier. Laat de oven aanstaan en zet op de grillstand.
Snijd de vijgen horizontaal door en leg ze met het vruchtvlees naar boven in een ovenschaal. Verdeel de geitenkaas over de vijgen en besprenkel met honing.
Meng de ingrediënten voor de dressing en klop deze glad. Breng eventueel verder op smaak met wat versgemalen peper.
Gratineer de vijgen ongeveer 5 minuten onder de grill totdat de kaas lichtbruin is.
Verdeel ondertussen de salade over 4 borden en besprenkel met de dressing. Breek de ham in stukken en verdeel deze over de salade. Schep de warme vijgen hierop en serveer direct.
Bron: Boodschappen
Heb je ‘m voorbij zien komen laatst op Facebook? Ons diner van voorgerechten? Ik vond dat er nog niet zoveel voorgerechten op mijn blog stonden en wilde daar verandering in brengen dus wij aten er 3 en maakten daar een maaltijd van. Dit was het gerecht waar we mee begonnen. Deze salade met gegratineerde vijgen is lekker fris en vormt een licht voorgerecht. De vijgen zijn heerlijk in combinatie met de geitenkaas, honing en ham. Je kunt natuurlijk ook nog wat extra ingrediënten zoals komkommerblokjes en walnoten toevoegen aan dit gerecht. Serveer het met wat brood en maak er een maaltijd van.