Ingrediënten voor 4 personen:
• 4 gekookte langoustines (viswinkel)
• 1/2 mango
• 1/2 bosje dille
• 1 rode peper
• 1 sjalotje
• Sap van een halve citroen
• 6 eetlepels olijfolie
• 4 flinke handen gemengde sla
Haal de kop van de langoustines af. In dit filmpje zie je goed hoe je dat het beste doet (methode 2, vanaf 1minuut 50 sec.). Bewaar de koppen want deze bevatten de meeste smaak.
Pel de rest van de langoustines voorzichtig en verwijder het darmkanaal. Wanneer deze niet met de schaal meekomt kun je een klein sneetje op de rug maken en ‘m alsnog verwijderen.
Leg de langoustines even weg. Snijd de mango in blokjes. Hak de dille fijn en snipper het sjalotje. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd fijn.
Verhit 4 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak daarin de langoustine koppen zo’n 5 tot 10 minuten op laag vuur. Zo trekt de smaak van de langoustines goed in de olie.
Gooi de koppen weg en giet de olie in een bakje. Meng met het citroensap en de dille.
Verhit nu weer een eetlepel olijfolie in dezelfde koekenpan en bak daarin het sjalotje en de rode peper even kort. Giet bij de rest van de dressing en roer door elkaar.
Verdeel de sla over de borden en bestrooi met de mango.
Verhit nu de laatste eetlepel olijfolie in dezelfde koekenpan en grill de langoustines even heel kort in de pan, circa 1 minuut per kant.
Leg op ieder bord een langoustine en verdeel de dressing over de langoustines. Serveer direct!
Al heel lang wilde ik een keer iets met schaaldieren doen. Zowel krab als coquilles en langoustines stonden op het lijstje. Ik besloot om maar eens met die laatste te beginnen toen ik met een collega in de Hanos was. Zij gaf de goede tip om ook de koppen nog even in de olie te bakken voor extra langoustine smaak en dat zorgt echt voor een lekkerder eindresultaat! Het is natuurlijk best een drempel om met schaaldieren aan de slag te gaan, want hoe pel je ze en ook het verwijderen van het darmkanaal schrok mij erg af. Maar ik kan je vertellen, het valt allemaal reuze mee en is gewoon een kwestie van doen! En het fijne is, langoustines zijn van zichzelf al zo lekker van smaak dat ze weinig verder mee nodig hebben. Wij hebben in ieder geval van dit voorgerecht genoten en gaan zeker nog verder experimenteren met schaaldieren. De krab staat als volgende op het lijstje 😉