Ingrediënten voor 10 scones:
Voor de scones:
• 250g zelfrijzend bakmeel
• 2 1/2 theelepel bakpoeder
• 1/2 theelepel zout
• 1 zakje vanillesuiker
• 2 eetlepels suiker
• 50g boter op kamer temperatuur
• 1 ei
• 75 ml melk
• 75g aardbeien
• 75g witte chocolade
Voor erbij:
• 125 milliliter slagroom
• 3 eetlepels mascarpone
• Viervruchtenjam
Wanneer je deze scones wil eten met zelfgemaakte viervruchten jam, dan maak je deze eerst volgens dit recept. Uiteraard kun je er ook andere jam bij serveren.
Verwarm de oven voor op 220 graden (hetelucht) en zeef het zelfrijzend bakmeel, bakpoeder, zout, vanillesuiker en suiker boven een kom en doe in de keukenmachine.
Snijd de boter in kleine stukjes en voeg toe. Meng het ei met de melk en voeg de helft van dit mengsel toe in de keukenmachine. Draai het deeg in de keukenmachine tot een samenplakkende bal. Als je geen keukenmachine hebt snijd je de boter met twee messen door het meel/suiker mengsel, voeg je de helft van het eimengsel toe en kneed je het met je handen tot een samenplakkende bal.
Hak de chocolade fijn. Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en snijd in stukjes. Kneed de witte chocolade en de aardbeien door het deeg. Hierdoor wordt deeg wel wat natter en plakkeriger maar dat geeft niet. Leg de deegbal op vershoudfolie, druk het deeg plat, wikkel in de folie en leg minstens 20 minuten in de koelkast om op te stijven.
Bekleed de bakplaat van de oven met bakpapier. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrechtblad tot een lap van circa 1 cm dik. Je mag best wat bloem gebruiken als het deeg erg plakt. Steek 10 rondjes met een doorsnede van circa 8cm uit het deeg (eventueel tussendoor deeg weer samenpakken en opnieuw uitrollen) en leg deze op de bakplaat.
Bestrijk de scones met het overgebleven ei/melk mengsel en bak ze in het midden van de oven in circa 10 minuten goudbruin en gaar.
Terwijl de scones in de oven staan klop je de slagroom zonder suiker stijf en roer je er vervolgens de mascarpone doorheen voor zelfgemaakte clotted cream.
Serveer de scones terwijl ze nog warm zijn met de jam en de clotted cream.
Scones, wie vindt ze niet lekker? Ik wel in ieder geval! Al tijden geleden bakte ik ze voor het eerst maar sindsdien had ik eigenlijk nooit meer een zoete variatie gemaakt. Stom eigenlijk want die zijn er zoveel te bedenken en zo lekker van smaak. En dus bedacht ik vorige week deze aardbeien witte chocolade scones. Ik maakte ze voor een borrel met vrienden bij ons thuis. Ze zijn warm wel echt het lekkerst dus stop ze pas in de oven vlak voordat je ze wilt serveren. Je kunt dan alle stappen al doorlopen en laat het deeg gewoon wat langer in de koelkast liggen, dat is geen probleem! Mocht je nog scones overhouden en ze een dag later op willen eten leg ze dan weer even een paar minuutjes in de oven op 160 graden, dan zijn ze weer lekker vers en warm.